A titoktartás terhe: miért nehezíti meg az életünket?

A titoktartás jelentős hatással van az egyén jóllétére, beleértve az élettartam és a párkapcsolati elégedettség csökkenését, valamint a szorongás és depresszió tüneteinek fokozódását. Kutatások szerint az emberek átlagosan 13 titkot őriznek egyszerre, ami azt jelenti, hogy szinte mindenki érezheti a titoktartás terhét.

Valentina Bianchi, a Melbourne-i Egyetem pszichológusa és a titkolózás kutatója szerint a titkok elrejtése helyett sokkal több időt töltünk a titkokról való gondolkodással, ami hiteltelenség és szociális kirekesztettség érzéséhez vezethet.

A titkok gyakran a háttérben maradnak, és csak bizonyos emberek vagy helyzetek esetén kerülnek előtérbe. Bianchi és munkatársai két vizsgálatot végeztek, amelyek során 307 brit és ausztrál felnőtt titkokkal kapcsolatos mindennapi tapasztalatait követték nyomon. Az eredmények szerint az emberek gyakran gondolnak a titkaikra a nap folyamán, függetlenül attól, hogy szükség van-e a titok elrejtésére.

Az emberek egy héten átlagosan 18-31 alkalommal gondolnak a titkaikra, és 6-17 alkalommal rejtik el azokat. A kutatások nem találtak összefüggést a személyiségjegyek és a titkokról való gondolkodás vagy azok elrejtése között. Az extrovertáltak azonban nagyobb valószínűséggel titkolták el titkaikat, ami valószínűleg azzal magyarázható, hogy több társas kapcsolatuk van.

A titkok elrejtése valószínűbb, ha az emberek több időt töltenek azokkal, akik előtt titkolóznak. Ha valaki negatívabban érzi magát a titkai miatt, nagyobb valószínűségel gondol rájuk. A pszichológusok szerint, ha jobban megértjük, mely helyzetek késztetnek titoktartásra, könnyebben megbirkózhatunk a titkokkal a mindennapi életben.

A titoktartás és a rejtélyek nem csak a pszichológiai kutatásokban jelennek meg, hanem a történelem során is. Egy érdekes példa erre egy amatőr fémdetektoros által a brit Man-sziget déli részén felfedezett Viking kori ezüstrúd, amelyet John Smart, nyugalmazott mérnök talált meg 2022 júliusában. A mintegy ezeréves leletet a Manx National Heritage (MNH) a közelmúltban nyilvánította kinccsé. Allison Fox régész szerint a tárgy segíthet jobban megérteni a sziget viking kori történetét, és a környéken korábban nem került elő hasonló lelet. A rúd összetételét a Liverpooli Egyetemen vizsgálták meg, és az eredmények alapján 88 százalékban ezüstből áll. A tárgyat a 900-1045 közötti periódusra datálták, és a viking korban az ezüst volt a legelterjedtebb fizetőeszköz. A rudacska értéke a maga korában nagyjából 90 ezer forintnak felelhetett meg. A brit jogszabályok értelmében a kincsnek nyilvánított tárgyak a koronához tartoznak.

A titoktartás terhét nem csak az átlagemberek, hanem a hírességek is érezhetik. Carrie Fisher, a Csillagok háborúja sztárja például a külsejére nehezedő nyomás miatt kezdett újra drogozni, ami végül tragikus halálához vezetett. James Blunt brit zenész, énekes és Fisher közeli barátja szerint a színésznő nagyon rosszul bánt a testével, és a Csillagok háborúja VII: Az ébredő Erő mozipremierje előtt 35 kilót fogyott, mert a stúdió azt szerette volna, ha egy vékony Leia hercegnőt láthatnak a rajongók. Fisher 2016 decemberében szívinfarktust kapott egy repülőgépen, és a későbbi vizsgálatok szerint a szervezetében háromféle drog is volt. Blunt szerint Fisher a külsejére fókuszálva helyezett nagy nyomást magára, és újra drogozni kezdett, ami gyakorlatilag önmagát megölni jelentette.