A stresszmentes élet nem feltétlenül egészséges

A Wisconsin-Madison Egyetem kutatása szerint azok, akik életük során alig tapasztalnak stresszt, gyengébb kognitív funkciókkal rendelkeznek és rövidebb élettartamra számíthatnak.

A National Geographic által bemutatott friss kutatás eredményei szerint az emberek tizede szinte semmilyen stresszt nem érez élete során. A harminc éven át tartó vizsgálat során megállapították, hogy a legkevesebb stresszel élők többnyire egyedülálló idősebb férfiak, akik kevesebb iskolát jártak ki, kevés munkát végeznek és nem hajlamosak önkéntességre.

Szántó Regina pszichológus szerint nem szerencsés abba a 10 százalékba tartozni, akik szinte egyáltalán semmilyen stresszt nem éreznek, mivel ezek az emberek gyengébb kognitív funkciókkal rendelkeznek és átlagosan rövidebb életet élnek. A stressznek van egy aktiváló funkciója is, ami optimális szinten javítja az alkalmazkodást és jobbá teszi a dolgok megismerését.

A pszichológus hozzátette, hogy a stressznek van egy egyénenként változó optimális szintje, amely segít az életben felmerülő problémák aktívabb és hatékonyabb kezelésében, valamint a személyiség fejlődésében. Túl sok vagy túl kevés stressz kellemetlen lehet és olyan viselkedésre bírhat, amivel a stressz-szint optimalizálható.

Szántó Regina szerint a stresszt megtanulhatjuk kezelni, ami növelheti az önbizalmunkat, de megszokni nem lehet, mivel az aktivitásra serkent és a stresszforrás megszüntetésére ösztönöz. A stresszkezelés nem feltétlenül jár stresszel, mivel a probléma felismerése és a megoldás megtanulása pozitív hatással lehet az életre. A nehézség abban áll, hogy megfelelő időbeosztással és türelemmel kell rendelkezni a különböző technikák elsajátításához.

Végül a pszichológus megjegyezte, hogy bár egyénenként különböző mértékben tudjuk elviselni a stresszt, létezik egy biológiai értelemben vett szint, amely folyamatos egészségromláshoz vezethet, ha meghaladja az egyén optimális terhelhetőségét.

: NatGeo