Reflux elleni gyógyszerek és a demencia kockázata

Milliók szednek savas reflux elleni gyógyszereket, de egy friss tanulmány szerint a protonpumpa-gátlók hosszú távú használata növelheti a demencia kialakulásának esélyét.

A savas reflux és gyomorégés gyakori problémák, amelyek kezelésére gyakran protonpumpa-gátlókat (PPI) írnak fel. Ezek a gyógyszerek több mint 30 éve állnak rendelkezésre, és jelentősen megkönnyítették az érintett betegek életét. Azonban egy 2023-ban közzétett tanulmány összefüggést talált a PPI-k hosszú távú használata és a demencia megnövekedett kockázata között.

A kutatás során azoknál az embereknél, akik több mint négy éven át rendszeresen szedték a gyógyszereket, 33%-kal magasabb demenciakockázatot állapítottak meg. Dr. Anas Kutait, a Henry Ford Health gasztroenterológusa szerint ez a megfigyeléses vizsgálat nem bizonyítja közvetlenül a PPI-k és a demencia közötti ok-okozati kapcsolatot.

Dr. Kutait hangsúlyozza, hogy a tanulmány nem vette figyelembe azokat a tényezőket, mint az elhízás, a dohányzás, a magas vérnyomás és a cukorbetegség, amelyek szintén hozzájárulhatnak a demencia kialakulásához. Rámutat arra is, hogy nehéz megállapítani, hogy a gyógyszerek vagy más kockázati tényezők okozzák-e a demenciát azoknál, akik savas refluxban szenvednek és PPI-ket szednek.

A szakértő azt is kiemeli, hogy savcsökkentőt csak akkor kell szedni, ha valóban szükség van rá, és ezt orvos is megerősíti. Reflux esetén nem minden nap szükséges gyógyszert szedni, különösen ha a tünetek nem intenzívek. Az adagolás és a gyakoriság csökkentésével csökkenthető a lehetséges hosszú távú mellékhatások kockázata.

: (Henry Ford)