"A magyarországi vitakultúra nincs túl fényes állapotban!" - mondja a szakértő

Mikor felejtettünk el vitázni? Mi a különbség a vita és a veszekedés között? Kruppa Fanni vitaszakértő szerint a magyarországi vitakultúra már egy ideje nincs túl fényes állapotban, pedig láthatólag lenne igény a higgadt, logikus eszmecserére.

Gyakran összekeverjük a vitát a veszekedéssel. A vita logikai alapokra épül, míg a veszekedés érzelmi alapú. A vitában is helye van az érzelmeknek, de ha veszekszünk, az érzelmeink kerülnek előtérbe, és nem figyelünk az ok-okozati összefüggésekre. A magyarországi vitakultúra már egy ideje nincs túl fényes állapotban, de láthatólag lenne igény a higgadt, logikus eszmecserére. A probléma gyakran abból adódik, hogy a vita veszekedésbe fordul, mert a résztvevők hagyják, hogy érzelmi alapokra helyeződjön az eszmecsere. Megfelelő gyakorlattal meg lehet tanulni kezelni ezeket a helyzeteket, és még időben elcsípni, megállítani az érzelmi kitöréseket.

Egy nyugodt vitához szükséges, hogy minden résztvevő ugyanazokkal a játékszabályokkal dolgozzon, és ugyanazokkal a célokkal induljon neki a beszélgetésnek. Fontos észrevenni, ha a vitapartnerünk nem nyitott az álláspontunkra, és szándékosan tereli a témát gyújtó kijelentésekkel, hamis információkkal. Ilyenkor nem marad más, mint ráhagyni és odébbállni.

Az internetes anonimitásnak előnyei és hátrányai is vannak, de nem ez okolható egyértelműen a vitakultúra romlásáért. A közélet minden területén tapasztalható minőségi romlás inkább felelős a vitakultúra romlásáért Magyarországon. A rendszerváltás óta csökken azoknak a programoknak a száma, ahol valódi vita zajlik. Gyakoribbak az echo chamber fórumok, vagy az elfogult műsorok, ahol a moderátor vagy a vitapartner elfogult. A közéleti szereplők, politikusok gyakran az érzelmi vonalra helyezik a hangsúlyt, ezzel érzelmi síkon kellene véleményt formálni. A régió többi országában ez a tendencia nem mutatkozik ennyire hangsúlyosan.

A fiatalabb generáció, mint az alfa és a Z generáció, nyitottabb világban nőtt fel, és hozzászoktak, hogy a tudás szabadon hozzáférhető számukra. A Jövőálló Akadémia DiSPUTA című műsorában a Z generáció képviselői vitatkoznak különböző kérdésekben. A diáktüntetések során felszólaló diákoknál látszott, hogy képesek logikusan, érvek alapján vitatkozni, ellentétben az idősebb, közéletben jártasabb vitapartnerekkel. A szakértő reménykedik, hogy ez a lendület a későbbiekben sem csökken.