Megzabolázta a Napot a magyar cég, éjszaka is mehet a munka

Készen állnak a bekötésre a napelemek a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. tápiószelei gyártelepén felépített 2 MVA névleges teljesítményű naperőműparkban.

A tápiószelei gyáregység energiaszükségletének jelentős részét a megújuló energiaforrásból előállított áram fogja szolgáltatni, amelyet a 4040 darab szolár panel biztosít, melyeket a budaörsi Forest-Vill Kft. telepített. A fejlesztés következő ütemében az erőműhöz tartozó energiatároló is a helyszínen kerül telepítésre, a beruházás várhatóan 2024 végéig fejeződik be.

A Ganz tápiószelei energiahatékonysági beruházása fontos mérföldkőhöz érkezett, a vállalat legfontosabb gyártóbázisának területén létesített naperőműparkot 2024. májusában készre jelentették. A Gyármentő Program keretében kezdődött el a transzformátorgyár energiahatékonysági fejlesztése és modern gyártóüzemmé alakítása. A naperőmű kivitelezését a Forest-Vill Kft. végezte, 3,7 hektár területen.

A napelemes rendszer tervezett éves energiatermelése 2 830 MWh, amely a telephely éves villamos energia fogyasztásának jelentős részét képes fedezni. A gyártóvállalat jelenleg a megtermelt villamosenergia körülbelül 60 százalékát hasznosítja, de a földgáz felhasználásával üzemelő szárítási technológiák és a gyártócsarnokok fűtésének villamosításával ez a százalék növelhető lesz.

A Ganz és a Forest-Vill a készre jelentést követően is folytatja a közös munkát, hiszen a Forest-Vill egy hibrid rendszerű, lítium-ion és NAS akkumulátoros energiatároló telepítését is vállalta. A hibrid rendszer 5,2 MWh kapacitással rendelkezik, és képes lesz a napenergia hasznosításával helyben megtermelt áram egy részének tárolására, amit a napsütéses órákon kívül is fel lehet használni.

Az energiatárolók telepítésére az év végéig kerül sor, az elkészült rendszerek üzembehelyezése után a következő nagy feladat a telephelyi villamosenergia-termelés, -felhasználás, -tárolás és az üzemeltetés optimalizálása lesz, amelyet 2025-ben valósít meg a vállalat.

Gál Gergely, a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója szerint az Energiafelhasználás Optimalizálási Program a Ganz fejlődésének fontos mérföldköve. A napelempark kialakításával jelentősen csökkentik a fosszilis energiahordozóktól való függésüket és közelebb kerülnek a zéró emissziós célkitűzésükhöz. A Forest-Vill szakmai hozzáértésével segíti a Ganz fenntarthatósági célkitűzéseit és a termékeik versenyképességének növelését a nemzetközi piacon.

Németh Csaba, a Forest-Vill Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a napenergia alapú áramtermelés Magyarországon rekordokat ért el, és a korszerű energiatárolási technológiák lehetővé teszik, hogy a napelemek által termelt áramot akár éjszaka is felhasználják. Büszkék arra, hogy a Ganz fenntarthatósági célkitűzéseit támogathatták.

A Ganz további fejlesztésekre is sor kerül a program keretében, hogy növelje a pest megyei transzformátor- és forgógépgyárának energiahatékonyságát. Az üzemcsarnokok és kiszolgáló épületek hőszigetelésével tovább csökkentik a gázfelhasználást, és a programnak köszönhetően a Ganz 2024 végéig közel 40 százalékkal tervezi csökkenteni szén-dioxid-kibocsátását.