Közszolgálati Híradó és a Fidesz kampányvideói

Másfél héttel a választások előtt a közmédia Híradójában egyértelművé vált, hogy a Fidesz kampánystratégiája megváltozott, és a közszolgálati adásokban is megjelennek a párt kampányvideói. A Híradóban nem a bizonytalan szavazókhoz szólnak, hanem elsősorban az elkötelezett fideszesekhez, és a kampánytémák között kiemelt helyen szerepel a háborús retorika.

A közmédia adásában a szerkesztők nem küldtek stábot a helyszínre, hanem közvetlenül Orbán Viktor Facebook-oldaláról emeltek be egy videót, amelyben a miniszterelnök a kötelező európai sorozás ellen érvelt Kisbéren. Ezt a gyakorlatot korábban a Nemzeti Választási Bizottság jogsértőnek minősítette, de ez nem akadályozta meg a Híradót a videó sugárzásában.

A Híradóban szó esett arról is, hogy a német védelmi minisztérium dolgozik a hadkötelezettség bevezetésén, de az európai parlamenti választások miatt titkolják a terveket. Orbán Viktor szerint a magyar kormány nem engedi, hogy magyar fiatalokat vigyenek a háborúba. Az orosz elnök kijelentése is terítékre került, miszerint az ukrán hadsereg nem képes megfordítani a háború menetét, és ha nyugati katonák jelennek meg Ukrajnában, azok orosz célponttá válnak.

A Híradóban bemutatott többi hír, mint az izraeli légitámadás, a lengyel-belarusz határon történt késelés, vagy a migránshelyzet veszélyeire való figyelmeztetés, csak lazán kapcsolódott a Fidesz kampánytémáihoz. A választások előtti időszakban más pártok kampánytevékenységéről az adás nem számolt be.

A közmédia korábbi híradóiban is megjelentek emlékezetes kampányelemek, mint például az atomháború veszélyeire való utalás, vagy a szlovákiai választási kampányba való beavatkozás, miközben ott kampánycsend volt.