A kormány reakciója a Kulka–Vidnyánszky–RTL-ügyre

A Nemzeti Színház vezérigazgatóját, Vidnyánszky Attilát védelmező gyurcsányozással reagált a kormány a közelmúltban kirobbant botrányra.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, aki a kultúráért és innovációért felelős minisztertől érdeklődött arról, hogy méltó-e a viselkedése a Nemzeti Színház vezérigazgatójának, különösen amiatt, hogy nem hívta fel Kulka Jánost, amikor a Nemzet Színészének választották. Vadai Ágnes továbbá arra is kíváncsi volt, hogy „miért kerül folyton idegállapotba Vidnyánszky Attila” és hogy ez a viselkedés méltó-e a Nemzeti Színház vezérigazgatójához. Vidnyánszky Attila az RTL kérdéseire válaszolva kijelentette: "Ennek a csatornának joga nincsen kérdezni! Olyan szinten pusztítják a magyar ember lelkét, maga személyesen is, ön is. Maguknak arra sem válaszolnék, hogy nappal van, vagy este.".

Az ügyben Csák János helyett Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára nem adott érdemi választ, de pdf-es válaszában védelmébe vette Vidnyánszky Attilát. A miniszter megbízásából tájékoztatta Vadai Ágnest, hogy a Nemzet Színésze díj adományozásának alapszabálya nem írja elő, hogy a Nemzeti Színház igazgatójának kell értesítenie a díjazottat, és hogy ebben az esetben a grémium egy tagja is átadhatta az értesítést, ahogyan Kulka Jánost végül Molnár Piroska hívta fel.

Zsigó Róbert nem reagált arra a kérdésre, hogy miért nem válaszolt egy állami intézmény vezetője egy közérdeklődésre számot tartó kérdésre, viszont gyurcsányozással vádolta meg Vadai Ágnest, mondván: "Bízom abban is, hogy vezérigazgató úrra tett megjegyzését pártelnöke miniszterelnökként tett egykori elhíresült kijelentéseinek felidézését követően képes lesz átértékelni.". Az államtitkár nem tért ki arra sem, mit szól ahhoz, hogy a hírek szerint az évad végén nyolcan távoznak a színházból, köztük a szintén a Nemzet Színészei közé tartozó Udvaros Dorottya.

A Nemzeti Színházban történtek kapcsán Szűcs Nelli és Trill Zsolt színészházaspár is megszólalt, akik szerint nem korrekt az, ahogy Udvaros Dorottya kezelte a távozását a színháztól. Szűcs Nelli szerint jobb, ha a színházak titkai nem kerülnek nyilvánosságra, és az Udvaros által teremtett helyzet a teátrumot "taposta", míg Trill Zsolt szerint a színház helyzete globálisan bonyolultabb és szomorúbb, Vidnyánszky ide vagy oda. A házaspár úgy véli, nem szabad minden gonddal az igazgatóhoz rohanni, és a színész szakma velejárója, hogy olykor balesetek történnek, mint amilyen a Nemzeti Színházban tavaly novemberben történt, amikor sérülések érték a színészeket. Trill Zsolt találkozott is az egyik sérülttel, Szász Júliával, aki elmondása szerint gyógyul, és az ő döntése lesz, hogy visszatér-e a színpadra.