A diósgyőri vár visszaépítése és a miskolci főépítész véleménye

A miskolci főépítész, Szunyogh László szerint a diósgyőri vár visszaépítése évek óta megállíthatatlan folyamat, amely nem tekinthető történelemhamisításnak.

Nemrégiben egy helyi médium, a Mit Miskolc adhatott, hosszú interjút közölt Szunyogh Lászlóval, Miskolc főépítészével, amelyben szóba került a diósgyőri vár visszaépítése is. A kormány az elmúlt évek során jelentős, több milliárd forintos támogatást nyújtott a projekthez. A 2021-es szerződés aláírása óta több ellenvélemény is megfogalmazódott, melyek szerint a tervek látványosak, de több ponton a Disney-univerzumra emlékeztetnek.

A vár visszaépítésének munkálatai során kiderült, hogy a tornyok statikai megerősítésre szorulnak, ami tovább növelte a költségeket. Emellett a Diósgyőr-revitalizáció részeként a városrész fürdője is megszűnt, helyén a Lovagi Tornák Tere épült fel.

Szunyogh elmondása szerint a projekt átstrukturálására nem volt lehetőség, mivel már rendelkezésre álltak az engedélyezett tervek és kiválasztották a kivitelezőt. A főépítész szerint politikai öngyilkosság lett volna a beruházás elutasítása, mivel a városvezetés egy év alatt belebukott volna, ráadásul kártérítést is kellett volna fizetni a kivitelezőknek.

Szunyogh hozzátette, hogy ha részt vehetett volna a tervezésben, nem a teljes visszaállítást támogatta volna, mivel a romként való megtartás és a kitűzött cél között számos lehetőség létezik. A főépítész szerint a török mészkőlapokkal burkolt külső vár visszaépítése nem történelemhamisítás, mivel bár Nagy Lajos korában nem állt, a XV-XVI. században valóban létezett.

A főépítész véleménye szerint gazdaságilag is előnyösebb lett volna, ha több forrás jut a vár környezetének fejlesztésére, például egy olyan strand létrehozására, amely egész évben wellness-szolgáltatást is nyújthatna, vagy akár parkként is funkcionálhatna.