A Hindenburg-ómen megjelenése New York felett

Valami nem stimmel a tőzsdén, annak ellenére, hogy a vezető indexek történelmi csúcsokon járnak. A ritkán, de komoly tőzsdei zuhanást előre jelezhető Hindenburg-ómen jelent meg múlt hét szerdán az amerikai tőzsdén.

David Keller, a StockCharts.com vezető technikai elemzője szerint a jelenség, bár megbízhatatlansága ellenére, a múltban sikeresen megjósolta az 1987-es tőzsdekrachot és a 2008-as pénzügyi válságot követő piaci összeomlást is. A mutató nevét a tragikus sorsú léghajóról kapta, amely 1937-ben felrobbant New York közelében, és a matematikus Jim Miekka tökélyre fejlesztette a bonyolult feltételrendszerét.

A jelenség akkor figyelhető meg, ha a New York Stock Exchange-en az éves csúcsot és éves mélypontot ütő részvények aránya egyaránt meghaladja a tőzsdén jegyzett összes papír 2,2 százalékát, a McClallen-oszcillátor negatív tartományban van, és a NYSE vezető indexének 10 hetes átlaga emelkedik. Ezen feltételek teljesülése esetén a mutató szerint 77 százalékos a valószínűsége egy 5 százalékot meghaladó árfolyamcsökkenésnek a következő 40 napban, és 24 százalékos a valószínűsége egy nagyobb piaci összeomlásnak.

Tanulmányok szerint az elmúlt harminc évben az összes nagyobb piaci krachot megelőzte a Hindenburg-ómen, és a piac rövid távú gyengeségét is jól jelzi, hiszen az esetek 92 százalékában következett be 2−5 százaléknyi lejtmenet a piacon a jelenség megjelenése után.

JC O'Hara, a Roth MKM vezető technikai stratégája szerint az Ómen gyakran küld hamis jelzéseket, ezért óvatosságra inti a piaci szereplőket. O'Hara úgy véli, a jelzés arra utalhat, hogy változni fog a piac szerkezete, és a befektetők pénzüket más szektorokba, például a közművekbe és az ingatlanszektorba helyezik át, ami a piac belső szerkezetét jelző mutatók gyengélkedését eredményezheti.