A Dionne ötös ikrek megpróbáltatásai

Az első ismert ötös ikrek, akik mindannyian túlélték a csecsemőkort, a Dionne testvérek voltak, akiknek élete a születésüket követően drámai fordulatot vett.

Az 1934. május 28-án született Dionne ikrek – Annette, Émilie, Yvonne, Cécile és Marie – az ontariói Callander mellett, Corbeil falu közelében jöttek a világra, két hónappal a várt időpont előtt. A szegény körülmények között élő család élete megváltozott, amikor a kanadai kormány a négyhónapos gyermekeket a biztonságukra és jóllétükre hivatkozva elvette a szülőktől.

A lányokat egy Quintlandként ismert komplexumban helyezték el, amely gyorsan turistalátványossággá vált, ahol az emberek ezrei látogattak el, hogy megpillanthassák őket. Az ikrek gyakorlatilag egy kirakatban élték életüket, ahol a nyilvánosság figyelme és a kereskedelmi célú kizsákmányolás jellemezte fiatalkorukat.

A kormány és különböző vállalatok jelentős bevételre tettek szert a testvérek révén, miközben a szülők csak korlátozottan érintkezhettek velük. A megpróbáltatások ellenére a testvérek megérték a felnőttkort, és közülük ketten – Cécile és Annette – a mai napig élnek, bár gyermekkorukban átélt események maradandó hatással voltak életükre.

A ValóVilág 12 játékosainak nemrégiben felvetett kérdése, miszerint mi Kanada államformája, érdekes módon kapcsolódik a Dionne ötös ikrek történetéhez, hiszen Kanada államformája a parlamentáris demokrácia és alkotmányos monarchia, amely keretek között a Dionne ikrek sorsa is alakult. Az ikrek története Kanada történelmének egyik különleges fejezetét képezi, amely a mai napig érdeklődést vált ki. A vetélkedőn felmerült egy másik kérdés is, miszerint ki Magyarország jelenlegi köztársasági elnöke, amire VV Valen tévesen Janicsák Vecát, a népszerű énekesnőt, zenészt és dalszövegírót nevezte meg, aki 2010-ben szerzett országos ismertséget az X-Faktor versenyzőjeként. A helyes válasz Sulyok Tamás lett volna, aki 2024. március 5-e óta tölti be a pozíciót. VV Valen bevallotta, "bajban van az elnöki ügyekkel", de úgy véli, Janicsák Veca hazánk köztársasági elnöke, ami azonban téves információ.