Zelenszkij: Biden jelenléte elengedhetetlen a svájci békecsúcson

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hangsúlyozta, hogy Joe Biden amerikai elnök részvétele nélkülözhetetlen a júniusi svájci békecsúcson, amelyen már 90 ország jelezte részvételét. Zelenszkij szerint Biden távolmaradása esetén Vlagyimir Putyin orosz elnök tapsolna a legnagyobbat, és ezt személyesen, álló ováció közepette tenné.

Az ukrán államfő egy brüsszeli sajtótájékoztatón fejtette ki véleményét, miszerint Amerika támogatja a csúcstalálkozót, de annak mértékéről még nincs információ. Zelenszkij kiemelte, hogy a békecsúcs sikeréhez minden vezető, így Biden elnök jelenléte is kulcsfontosságú.

Ukrajna továbbra is várja Kína, Brazília és több afrikai ország válaszát a csúcstalálkozón való részvételükkel kapcsolatban. Emellett Zelenszkij meghívta Orbán Viktort is, amire Gulyás Gergely reagált, hogy minden ilyen meghívást megfontolnak, de a kormány szerint a csúcstalálkozó akkor lenne értelmes, ha a háborúzó felek is részt vennének rajta.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint Oroszország újabb offenzívát indított Harkiv ellen, és a béketárgyalásokról szóló nyilatkozatai ellenére civilekkel teli épületeket bombáz, valamint megpróbálja aláásni a közelgő svájci békecsúcsot. Borrell hangsúlyozta, hogy az EU teljes mértékben támogatja az ukrán kérésre szervezett svájci csúcstalálkozót, amelynek célja a jövőbeli békefolyamat inspirálása.