Zalaszabari Zobori Élménypark: Vadai Ágnes feljelentése nyomán vizsgálódik a hatóság

A Zalaszabari Zobori Élménypark ügyében Vadai Ágnes kérdése feljelentésként került értékelésre, és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda dönt arról, hogy indít-e nyomozást.

A Demokratikus Koalíció (DK) politikusa, Vadai Ágnes a 24.hu cikke alapján tett fel kérdéseket Polt Péter legfőbb ügyésznek, arra vonatkozán, hogy az állami támogatással megépült élménypark valós értéken cserélt-e tulajdonost. A legfőbb ügyész a kérdést feljelentésként kezelte, és a továbbiakban a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda foglalkozik az üggyel.

A lapunk által végzett közérdekű adatigénylés során kiderült, hogy az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány 5 milliárd 977 millió forintért vásárolta meg a Zobori Élményparkot. Az alapítvány már 2023 júniusában a terület tulajdonosává vált, azonban az élménypark akkor még elidegenítési és terhelési tilalom alatt állt, továbbá jelzálogok is terhelték. Ezeket a tilalmakat és terheket 2022 augusztusában törölték.

Szabadics Zoltán, aki a Zobori Élménypark alapítója és a Balatoni Hajózási Zrt. igazgatósági elnöke, valamint állami közbeszerzésekben rendszeresen részt vevő vállalkozások tulajdonosa, és Mészáros Lőrinc érdekeltségének konzorciumi partnere, nem kívánt nyilatkozni az élménypark működtetésével kapcsolatos korábbi tapasztalatairól és az adásvétel részleteiről.

Vadai Ágnes egy másik ügyben is kérdést intézett Polt Péterhez, amely a közbeszerzések átláthatóságát érinti. A képviselő felvetette, hogy gyanús lehet-e, ha egy cég forintra pontosan annyi ajánlatot tesz egy közbeszerzési eljárásban, mint amennyi a rendelkezésre álló összeg. Ezt az Átlátszó és a 24.hu cikkeire hivatkozva példázta azzal, hogy a Galambosi Csaba érdekeltségébe tartozó két cég, a GÉ-65 Mérnökiroda Kft. és a Bereg Konstruktor Kft. 2018-2024 között 14 meghívásos közbeszerzési eljárásban vett részt, és tíz esetben más cég nem is indult. Egy esetben a Bereg Konstruktor Kft. forintra pontosan olyan összegű ajánlatot tett, mint a rendelkezésre álló 107 905 693 forintos összeg. A legfőbb ügyész nem adott konkrét választ a kérdésre, de jelezte, hogy a kérdést feljelentésként értékeli és a Nemzeti Nyomozó Irodának továbbította.

A legfőbb ügyész gyakran hasonló módon reagál Vadai Ágnes kérdéseire, legyen szó a CÖF-ös képlopásról, Mészáros Lőrinc cégei közötti közbeszerzésekről, a gödi akkugyár ügyéről, vagy az MTÜ által hirdetett Orbán család érdekeltségéről. Galambosi cégei néhány év alatt egymilliárd forintnyi közbeszerzést nyertek el. A tenderekkel kapcsolatban a rendőrség is nyomozott, a nyomozást azonban nemrég megszüntették, annak ellenére, hogy Szalmási József, Nyírkarász fideszes polgármestere arról vallott, hogy Kovács Sándor gyakorlatilag manipulálta a település egyik közbeszerzését, sőt, meg is zsarolta őt, hogy az általa kiválasztott cég építse meg a falu termelői piacát. Szalmási később azt nyilatkozta, hogy "Lehet, piás voltam akkor.”.