A Magyar Péter-botrány felelősének keresése a Mentőszolgálatnál

Az Országos Mentőszolgálatnál folyamatban van egy vizsgálat, amely az adatkezelés szabályosságát ellenőrzi a Magyar Péter-botrány kapcsán.

A Bors című kormánypárti bulvárlap május elején hozott nyilvánosságra két esetlapot, amelyek mentőszolgálati ellátásról szóló jegyzőkönyvek voltak. A cikkben, melynek címe "Magyar Péter öngyilkosságot hazudott – A Bors megszerezte az Országos Mentőszolgálat jegyzőkönyvét" volt, a személyes adatok nagy részét kitakarták, de több adat, köztük a helyszín és a beteg neve, olvasható maradt. Az eset 2023 februárjában történt, a XII. kerületi Kútvölgyi út 44. szám alatt, ami akkor Magyar Péter és Varga Judit közös lakcíme volt. A dokumentumok szerint a beteg egy 41 éves Péter nevű férfi volt, és a bejelentő Dr. [KITAKARÁS] Péter néven szerepelt, ami érdekes, mivel állítólag Varga Judit hívta a mentőket.

A bulvárlap szerint Magyar Péter "zavart, gyógyszermérgezett" állapotban volt az eset idején. Varga Judit korábban beszélt a férje állapotáról egy Hajdu Péter vezette bulvárműsorban adott interjúban, ahol elmondta, hogy Magyar bevallotta, hogy csupán szimulált, majd a mentők kiérkezése előtt távozott otthonról.

Az eset komoly botrányt váltott ki, és Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint a Mentőszolgálat vezetését azonnali hatállyal el kellett volna bocsátani, mivel az adatok nyilvánosságra kerülése bizonytalanságot szül az adatkezeléssel és az OMSZ-szal kapcsolatban. Kunetz úgy véli, hogy a mentőszolgálat hitelessége súlyosan sérült, és felmerül a kérdés, hogy a jövőben nem kerülnek-e ki személyes adatok. A szakember szerint az érintetten kívül senki sem hozhatott volna nyilvánosságra érzékeny adatokat, „ez ugyanis bűncselekmény”.

A Mentőszolgálat válasza szerint a dokumentáció a mentőellátást követően az EESZT rendszerbe kerül, ahol megfelelő jogosultság esetén hozzáférhetnek hozzá. Gyakorló mentősök azonban azt állították, hogy a bulvárlap által közzétett dokumentumok nem az EESZT-ből származnak. Az EESZT-ben található dokumentumok másképp néznek ki, mint amiket a lap közzétett.

A Mentőszolgálat továbbá jelezte, hogy vizsgálják az adatkezelés szabályosságát az esettel kapcsolatban, de arra a kérdésre, hogy bűncselekmény történt-e, és tesznek-e feljelentést, nem reagáltak. Három hét elteltével a vizsgálat elindult-e, és ha igen, mikor várható a lezárása, illetve hogy kik végzik, arra a cikk elején olvasható szűkszavú válasz érkezett.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, Péterfalvi Attila szerint nem a NAIH, hanem a nyomozóhatóság feladata eldönteni, hogy történt-e bűncselekmény a dokumentumok kiszivárgásával kapcsolatban. A NAIH ezért nem indított hivatalból vizsgálatot, hanem megvárja az Országos Mentőszolgálat belső vizsgálatának eredményét, amely három hét elteltével sem találta meg, hogy ki és mikor fért hozzá a dokumentumokhoz.

Magyar Péter a Telexnek nyilatkozva jelezte, hogy „Természetesen feljelentést teszek a cikket jegyző újságíró és a lap felelős szerkesztője ellen”.