Doxycyclin-PannonPharma kapszulák visszahívása

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) visszahívást rendelt el a Doxycyclin-PannonPharma kemény kapszulák több tételére, miután a kapszulák bevonatán fehér poros szennyeződést észleltek.

A visszahívásra azért került sor, mert a zöld színű kapszulák bevonatán fehér poros szennyeződést találtak, amit az NNGYK Laboratóriumában a gyógyszer hatóanyagaként azonosítottak. A probléma a 38770523, 38780523, 38360323 gyártási számú tételeknél jelentkezett, és a minőségi hiba további három gyártási számú tétel esetében is fennállt.

A hatóság döntése szerint a készítmény küllemében észlelt hiba alááshatja a betegek bizalmát az előírt terápiában, ezért a visszahívás mellett döntöttek. A döntés meghozatalában szerepet játszott az is, hogy rendelkezésre állnak helyettesítő készítmények.

A gyógyszer széles spektrumú antibiotikumként szolgál, amely a baktériumok szaporodását gátolja, és elsősorban bizonyos légúti, húgy-ivarszervi, bőr- és lágyrészfertőzések, szemészeti és az emésztőrendszeri fertőzések, valamint a Lyme-kór kezelésére alkalmazható felnőtteknél, valamint 8 éves és idősebb, legalább 50 kg testtömegű gyermekeknél és serdülőknél. Az intézkedés célja, hogy megőrizzék a terápiás biztonságot és elkerüljék a betegek esetleges bizonytalanságát.