Az ingatlanpiaci fordulat küszöbén

Az osztrák WIFO gazdaságkutató intézet szerint a közeljövőben változás várható az ingatlanpiacon, amennyiben az Európai Központi Bank kamatemelésbe kezd. Az elmúlt években a bérleti díjak jelentős emelkedését tapasztalhattuk, miközben a lakásárak stagnálása vagy enyhe csökkenése volt jellemző Ausztriában.

A WIFO előrejelzése alapján a korábbi években tapasztalt növekedési szakasz után bekövetkezett korrekció hamarosan véget érhet, és a lakásárak ismét emelkedni kezdhetnek. Ez a változás akkor következhet be, ha az Európai Központi Bank a jövő héten megkezdi a kamatok csökkentését.

Az ingatlanárakat Ausztriában 2022 óta kettős nyomás érte. Egyfelől a szabályozói környezet változásai, másfelől a kamatkörnyezet alakulása hatott rájuk. Két évvel ezelőtt jelentős szigorításokat vezettek be a jelzáloghitelek terén, és az EKB is kamatemelést hajtott végre, amelyek mind hozzájárultak a lakások iránti kereslet csökkenéséhez. Az EKB által várható kamatcsökkentés azonban újra lendületet adhat a lakásárak emelkedésének, már 2024-ben is.

Michael Klien, a WIFO szakértője szerint a lakásárak emelkedése 2025-ben tovább erősödhet. A korrekció ellenére a megugró infláció miatt a lakásárak reálértékben jelentősebb csökkenést mutattak, ami kevésbé volt szembeötlő. Az új építésű lakások ára pedig az inflációval és az építési költségek emelkedésével együtt nőtt.

A bérleti díjak terén is megfigyelhető volt az infláció hatása. Az ImmoScout24 ingatlanportál elemzése szerint Bécsben csak az idei évben 11 százalékkal nőttek a bérleti díjak az előző évhez képest. A bérleti piacot érintő változások közül kiemelkedik, hogy Bécs városa 2023 júliusától szigorítja a rövidtávú lakáskiadás szabályait. A változások értelmében engedélyhez kötik a 90 napnál hosszabb időszakra szóló rövidtávú turisztikai célú lakáskiadást, ami várhatóan csökkenteni fogja az ilyen típusú bérleti lehetőségek számát.