Útmutató taktikai szavazóknak

A választási rendszerek összetettsége és logikátlansága miatt sokan nehezen látják át, hogyan érdemes szavazniuk. Június 9-én hatféle szavazást tartunk, melyek négy különböző, logikátlan szavazási rendszer szerint zajlanak, és mindenki 3, 4 vagy 5 szavazáson vesz részt lakóhelyétől függően.

A választók különböző motivációkkal szavazhatnak, de a taktikai szavazás azok számára lehet hasznos, akik a szavazataikat okosan szeretnék megosztani több párt között. Az európai parlamenti, a megyei vagy a fővárosi közgyűlési választáson pártlistákra lehet szavazni, ahol a legszimpatikusabb párt mellett érdemes letenni az voksot. A polgármester-választáson viszont csak a győztes számít, így ha van esélyes jelölt, akkor érdemes rá szavazni. Az önkormányzati képviselő-testületi választáson pedig az egyik esélyes jelöltre érdemes voksolni, ha több jelölt is van esélye a győzelemre, vagy ha előre tudható a győztes, akkor a kedvenc párt jelöltjére, amivel a kompenzációs listájukat segítjük.

A szavazatokat egyfajta sorsjegyként is kezelhetjük, ahol van egy kis esély, hogy a mi voksunk döntő lehet. Egy párt számára értékesebb lehet egy szavazat, ha az nagyobb eséllyel segítheti hozzá őket egy mandátum megszerzéséhez. Az európai parlamenti választáson a 3 százalék alatti pártokat esélytelennek tekinthetjük, míg a 6-7 százalék körüli pártok számára egy szavazat körülbelül 1,3-szor többet ér.

A Medián közvélemény-kutatása szerint hat párt van esélye a bejutásra az európai parlamenti választáson: Fidesz-KDNP, Tisza Párt, DK-MSzP-P, Kutyapárt, Momentum és Mi Hazánk. A vármegyei és a budapesti közgyűlési választáson is hasonló a helyzet, ahol a 6 százalék körüli pártokra adott szavazat többet érhet.

A polgármester-választáson a legtöbb szavazatot kapó jelölt lesz a polgármester, így itt az esélyes jelöltek közül érdemes választani. A képviselő-választáson a legfontosabb kérdés, hogy ki nyeri az egyéni körzeteket. A vesztes jelöltek szavazatai a kompenzációs listák között oszlanak szét, így egy győzelemért versengő jelöltre adott szavazat körülbelül ötször annyit ér.

A 10 ezer fő alatti településeken a kislistás választáson a támogatott képviselőket kell kiválasztani a listáról. Itt érdemes csak azokra a jelöltekre szavazni, akiknek a megválasztását jó hírnek tartanánk, figyelembe véve, hogy kiknek kétesélyes a bejutása.

A választási rendszerek hibáiról és egy jó választási rendszer jellemzőiről egy külön cikkben fogunk beszámolni.