Kevés a katona, az új mozgósítási törvény nyomás alá helyezi a férfiakat Ukrajnában

Az ukrán hadseregnek sürgősen szüksége van félmillió új katonára, mivel a csapatok kimerültek a két évig tartó háborúzás után, és az önkéntesek száma is drasztikusan csökkent. Az ukrán állam emiatt egyre nagyobb nyomást gyakorol a férfiakra, hogy csatlakozzanak a hadsereghez. A nemrégiben elfogadott mozgósítási törvény szerint a férfiaknak két hónap áll rendelkezésükre, hogy jelentkezzenek katonai szolgálatra. Amennyiben nem tesznek eleget a regisztrációs kötelezettségnek, komoly büntetésekkel kell számolniuk.

Az új törvény értelmében tehát a férfiaknak rövid időn belül dönteniük kell arról, hogy eleget tesznek-e a mozgósításnak. A törvény célja, hogy pótolja azokat a katonai erőforrásokat, amelyek a hosszantartó konfliktus során megfogyatkoztak. A Deutsche Welle riportja szerint a helyzet súlyosságát jelzi, hogy az önként jelentkezők száma már nem elegendő a hadsereg szükségleteinek kielégítésére.

Ez a nyomás még inkább fokozódik, tekintettel arra, hogy az orosz fegyveres erők új típusú, nagy pontosságú UMPK siklóbombákat vetnek be, amelyek hónapok óta komoly gondot okoznak az ukrán védőknek. Egy nemrég közzétett videóban jól látható, hogy ezek a bombák milyen pontosak és pusztítóak. Az amerikai JDAM mintájára kifejlesztett bombák szárnyakkal és GPS-alapú navigációs rendszerekkel vannak felszerelve, és jelentős pusztítást képesek okozni, amint az a harkivi Lipci térségében történt bombázások során is megfigyelhető volt. A videón látható robbanások mellett a hatalmas lökéshullám is jól érzékelhető.

A fenti ütközetet állítólag túlélték a megtámadott védelmi állást védő ukrán katonák, bár ezt az állítást lehetetlen ellenőrizni. Az ilyen típusú támadások tovább növelik az ukrán hadsereg személyi állományának szükségességét, és rávilágítanak arra, hogy a konfliktus továbbra is komoly kihívások elé állítja az országot.

A háború kegyetlen valóságát egy friss videó is bemutatja, amely egy ukrán katona által készült, és azt szemlélteti, milyen érzés az orosz tüzérségi támadás kellős közepén lenni. A felvétel valószínűleg Harkiv vagy Donyeck megyében készült, ahol a leggyakoribbak az orosz tüzérségi támadások az elmúlt hetekben. A videón látható, hogy a katonától mindössze méterekre csapódnak be a lövedékek, törmelékkel borítva el a környéket. Ilyen helyzetben a katonák lényegében tehetetlenek, hiszen a tüzérség távolról lövi őket, így csak reménykedhetnek, hogy az orosz tüzérség tart egy rövidebb szünetet, vagy az ukrán tüzérség beméri és megsemmisíti az ellenséget. A modern háborúkban a legtöbb áldozatot mindig a tüzérségi és légicsapások követelik.