Ukrajna ATACMS-rakétákkal támadta a luhanszki repteret és fejleszti az Abrams harckocsikat

Ukrajna éjszakai ATACMS rakétatámadást hajtott végre a luhanszki reptér ellen, ami következtében hatalmas tűz ütött ki, és a lángok a környező bozótosra is átterjedtek.

Az ATACMS harcászati ballisztikus rakéták bevetésével a luhanszki reptér jelentős károkat szenvedhetett, de a pontos információkra valószínűleg csak néhány nap múlva derül fény, amikor megérkeznek az első műholdfelvételek. A támadás következtében a reptér melletti bozótos is lángra kapott.

Az OSINTtechnical Twitter-fiókja videofelvételeket tett közzé, amelyek állítólag a támadás utáni tűzvészt mutatják.

A luhanszki repülőtérért 2014-ben, a kvázi-polgárháborús időszakban heves harcok folytak, amelyek során az ukrán hadsereg áprilistól szeptemberig tartotta az ellenőrzést a létesítmény felett. A harcok alatt az infrastruktúra nagy része megsemmisült, és végül a szeparatisták kerültek győzelemre.

Az orosz hadsereg a 2022-es invázió kezdete óta használta a repteret helikopterbázisként. Az ukrán haderő korábban már megsemmisített egy Ka-52-es helikoptert a térségben egy hasonló ATACMS-támadás során.

Ezzel párhuzamosan, az ukrán hadsereg innovatív megoldásokat alkalmaz a harcjárművek fejlesztésére is. Az amerikai M1A1 SA Abrams harckocsikat néhány hete kivonták a frontvonalról, és azóta folyamatosan jönnek a friss fotók a „feltuningolt” harckocsikról. Az ukrán katonák a harckocsik túlélőképességének javítására törekednek, így a gépek Kontakt-1-es robbanó-reaktív páncélzatot kaptak a páncéltestre, a toronyra fémrácsot hegesztettek, illetve egy "tyúkketrecet" is a tetejére, melynek célja a dróntámadások elleni védekezés.

Az OSINTtechnical Twitter-fiókja közzétett egy képet az átépített Abrams harckocsiról, amely jelentős mennyiségű Kontakt-1 ERA-t visel a páncéltesten és kiterjedt rácsos páncélzatot a tornyán.

A megoldás valószínűleg növeli a harckocsi túlélőképességét, és nem teljesen újdonság, hiszen az Egyesült Államok már az iraki háború során fejlesztett hasonló megoldást, a Tank Urban Survival Kit (TUSK) formájában. Az ukránok által alkalmazott "házi" megoldás azonban jelentős plusz súlyt rak a harckocsi futóművére, ami csökkentheti annak mobilitását.

Ukrajna nem csak a frontvonalakon, hanem mélyen az orosz területen is aktív katonai műveleteket hajt végre. Egy ukrán drón egy Voronezh M korai figyelmeztető radarrendszert vett célba az oroszországi Orszk város közelében, ami új rekordot döntött a kamikaze drónok hatótávolságában, több mint 1800 kilométert téve meg. Ez a támadás „az egyik legmélyebb dróntámadási kísérlet Oroszország területén” a háború kitörése óta. Az orosz fél megerősítette a dróntámadást, de állításuk szerint nem okozott kárt a polgári infrastruktúrában, és nem jelentett veszélyt a lakosokra.

Az ukrán hadsereg sikeresen visszaverte egy orosz páncélosrohamot Csasziv Jar külvárosában, ahol az oroszok egy T-80BV, egy T-90M harckocsit és egy BMP-2-es lövészpáncélost veszítettek. Az ostrom sikeres visszaverésében valószínűleg nagyban közrejátszott az, hogy az Egyesült Államok által biztosított fegyver- és lőszerszállítmányok ismét elkezdtek érkezni az ukrán frontra, ami lelassította az orosz offenzívát. Az OSINTtechnical Twitter-fiókja közzétett egy videót, amelyen az látható, hogy az ukrán tüzérség gyorsan szétveri az orosz páncélosok rohamát.