Új keresztény állam létrehozásának összeesküvése Délkelet-Ázsiában?

Sheikh Hasina bangladesi miniszterelnök szerint egy új keresztény állam létrehozására irányuló összeesküvés zajlik Banglades és Mianmar egyes részeinek felhasználásával. A The Hindustan Times beszámolója alapján a miniszterelnök azt állítja, hogy januárban könnyű újraválasztást ígértek neki cserébe egy külföldi ország légi támaszpontjának engedélyezéséért Bangladesben.

A bangladesi politikai körökben terjedő hírek szerint a tervezett állam Kelet-Timorhoz hasonlóan keresztény lenne, és területileg Banglades és Mianmar egyes részeiből állna össze, bázissal a Bengáli-öbölben. Sheikh Hasina azzal vádolja az ellenzéket, különösen a Bangladesi Nacionalista Pártot (BNP), hogy részt vesznek ebben az összeesküvésben.

Az amerikai érdeklődésről szóló pletykák, melyek szerint az Egyesült Államok a Szent Márton-szigeten szeretne támaszpontot létesíteni, tovább bonyolítják a helyzetet, bár az Egyesült Államok ezt határozottan cáfolta. Sheikh Hasina nyilatkozataiban kiemelte eltökéltségét és elszánt ellenállását minden olyan kísérlettel szemben, amely a regionális stabilitást fenyegetheti.

A bangladesi vezető által emlegetett „fehér ember” ajánlatáról keveset tudni, ami tovább növeli az ügy titokzatosságát. Banglades, a kis területe ellenére, a világ egyik legnépesebb országa, ahol másfél Magyarországnyi területen körülbelül 172 millió fő él.