Úttörő baktérium, ami forradalmasíthatja a műanyagok lebomlását

Egy amerikai innováció révén jelentős mértékben csökkenhet a műanyagok lebomlási ideje, ami új távlatokat nyithat meg a környezetvédelemben.

A műanyagok lassú lebomlása komoly környezeti problémát jelent, hiszen egyes típusaik akár százezer évekig is megmaradhatnak. Azonban a Zöld Pálya beszámolója alapján egy új amerikai találmány képes lehet megváltoztatni ezt a helyzetet azzal, hogy drasztikusan lerövidíti a műanyagok lebomlási idejét.

A technológia a termoplasztikus poliuretánra (TPU), egy eddig nehezen újrahasznosítható műanyagra lett kifejlesztve. A TPU-t a keménysége miatt gyakran használják telefontokok és cipők gyártásához.

A módszer lényege, hogy a TPU gyártása során egy speciális baktériumot adnak az anyaghoz, amely elősegíti a műanyag gyorsabb lebomlását a kidobás után. A baktériumok a gyártás során beépülnek a műanyagba, és a kidobott termék bomlását indítják meg.

A folyamatot egy Bacilus subtilis nevű, műanyagevőnek is nevezett organizmus spórái teszik lehetővé. Ezek a spórák képesek arra, hogy a TPU-t önmagát emésztő anyaggá alakítsák, így ha a műanyag megsérül, azonnal megkezdődik a lebomlás.

A kutatók azonban szembesültek azzal a problémával, hogy a baktériumok a TPU gyártásakor szükséges magas hőfokon elpusztulnak. Ennek ellenére sikerült egy olyan megoldást találniuk, amely ellenállóbbá teszi a baktériumokat, így azok túlélik a 135 Celsius-fokos hőhatást is.

A tesztek során a kezelt TPU öt hónap alatt 90 százalékban lebomlott, ami ígéretes eredménynek számít a műanyagok lebomlásának felgyorsításában.