Grúziai ügynöktörvény: Tüntetések és parlamenti verekedés Tbilisziben

A grúz parlament az elnöki vétó ellenére is elfogadta a sokat vitatott ügynöktörvényt, amely a Fidesz kaukázusi szövetségesének, a Grúziai Álomnak a kezdeményezése. Tbilisziben több tízezres tüntetések zajlanak, ahol az állambiztonság szerint a demonstrálók a kormány megdöntésére törekednek.

A törvény elfogadása nem ment zökkenőmentesen: a parlamenti szavazást brutális rendőri fellépés, verekedés és a nyugati szankciók kilátásba helyezése kísérte. A most jóváhagyott jogszabály értelmében a civil szervezeteknek és a sajtóorgánumoknak külföldi ügynökként kell regisztrálniuk magukat, ha bevételeik legalább húsz százaléka külföldi forrásból származik, ellenkező esetben súlyos szankciókra számíthatnak.

A kormánypárt álláspontja szerint a törvény a transzparencia elősegítését szolgálja. Azonban a hasonló oroszországi törvények fejlődése arra utal, hogy a szabályozás visszaélésekre adhat lehetőséget. Oroszországban a 2012-es első hasonló törvény óta olyan szintre jutottak, hogy már az is külföldi ügynöknek minősülhet, aki külföldi finanszírozás nélkül, csupán „külföldi ügynökök” beszédeit hallgatja meg egy politikai rendezvényen.

A törvény elfogadása során a grúz parlamentben heves összetűzések törtek ki, a képviselők közötti verekedés során egy kormánypárti képviselőt a biztonságiaknak kellett megfékezniük, hogy ne kerüljön összetűzésbe az ellenzéket vezető Levan Habeisvilivel.

Szalome Zurabicsvili elnök korábban kifejtette, hogy szíve szerint megvétózná a törvényt, azonban a kormánypárt erős parlamenti többsége miatt tudta, hogy vétóját felülírják. Az elnök aggodalmát fejezte ki a törvény kapcsán, de a parlamenti erőviszonyok miatt vétója csupán szimbolikus gesztus maradt.