Pápua Új-Guineai földcsuszamlás: több mint 2000 ember rekedhetett a törmelékek alatt

A pénteki földcsuszamlás következtében több mint 2000 ember temethetett maga alá Pápua Új-Guineában, ami jelentősen meghaladja az ENSZ korábbi, 670 főre becsült eltűntek számát.

A tragédia elsősorban az Enga tartománybeli Kaokalam települést érintette, de több környező kistelepülés is szenvedett a katasztrófa következményeitől. Az érintett területek elzártsága, az utak járhatatlansága és a heves esőzések tovább nehezítik a helyzetet. A hatóságok szerint a földcsuszamlás közel két emelet magas törmelékét több mint 150 házra borította, és összesen 250 házat ürítettek ki, 1250 embert kitelepítve.

A mentési munkálatokat a nehezen megközelíthető helyszín és a veszélyes terepviszonyok lassítják. A hatóságok szerint csekély az esélye annak, hogy túlélőket találjanak; kedden hat holttest került elő. A helyi lakosok kézzel és ásókkal próbálják segíteni a mentést, míg a szakértői segítség és a felszerelés csak lassan érkezik meg. A segélyszervezetek dolgozói ráadásul a közeli törzsi háborúk miatt katonai kísérettel közlekednek, és éjszaka vissza kell térniük a 60 kilométerre fekvő tartományi székhelyre.

A földcsuszamlás forrásának számító hegy további veszélyt jelent a környéken élő mintegy 7900 emberre, mivel továbbra is sziklák és törmelékek gördülnek lefelé. Az evakuálás lehetőségét a hatóságok már kilátásba helyezték.