Tiltott rovarölőszert találtak egy bolgár kamionban

Több mint négy tonna, Magyarországon tiltott rovarölőszert találtak a pénzügyőrök egy bolgár rendszámú teherautóban Békés megyében.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának tájékoztatása alapján a gyulai határátkelőhelyen megállított jármű átvizsgálása során került elő a veszélyes anyag. A rovarirtó szer a vízi élővilágra és a méhekre is káros hatással bír, ezért használata Magyarországon nem engedélyezett.

A kamion Görögországból érkezett, és a fuvarokmányok szerint egy magyar címre szánták a tiltott szert. A pénzügyőrök azonnal értesítették a Békés megyei kormányhivatal növényvédelmi felügyeletét, amely a helyzet tisztázásáig lefoglalta a rakományt.

A lefoglalt rovarölő szer a Vertimec Neo elnevezésű méreganyag, amelynek használata és kereskedelme Magyarország területén tiltott, mivel a vízi szervezetekre veszélyes, és méhekre kifejezetten káros. A pénzügyőrök több mint négyezer kilogramm rovarölő szert találtak a teherautó platóján. Az eset kapcsán a NAV Bevetési Igazgatósága további vizsgálatot folytat.