Texasban viharok okoznak fennakadásokat

Texas államot hatalmas viharok sújtják, amelyek következtében jelenleg körülbelül 760 ezer fogyasztó maradt áram nélkül. A viharokban 123 km/órás széllökéseket is mértek, és helyenként golflabda nagyságú jég esett. A Préri-államokban az elmúlt hetek viharai és tornádói 24 emberéletet követeltek, miközben a déli részeken extrém hőség uralkodik.

A Dallas Morning News és a BBC szerint a Dallas régiójában a lakosokat a tornádóveszélyre figyelmeztető szirénák ébresztették kedden reggel. A 7,6 milliós agglomerációban az esőzések utcákat árasztottak el, fák dőltek ki, és sok helyen szünetel az áramszolgáltatás. Az időjárás miatt több iskola zárva tartott, és a dallasi reptér is késéseket és járattörléseket szenvedett el. A helyiek több százezer áramkimaradást jelentettek be, amelyek több mint a fele Dallasban volt. Kedd késő reggelig több száz, Dallasból induló járatot is késve indítottak vagy töröltek.

Jelenleg két tucat megyében van érvényben viharriasztás, és a meteorológiai szolgálat szerint akár egy-két tornádó is kialakulhat. Emellett villámárvizekre is figyelmeztetnek Texas és Oklahoma egyes területein.

A BBC híradása alapján a múlt hétvégén heten vesztették életüket a viharokban, köztük három gyermek is. A halálos áldozatok között egy kétéves és egy ötéves, akik ugyanahhoz a családhoz tartoztak, valamint egy kilencéves gyermek szerepel. A jelentések szerint mintegy 200 otthon vagy más struktúra megsemmisült, 120 pedig megrongálódott. Cooke megyében a legnagyobb volt a pusztítás, ahol a szél sebessége elérte a 217 km/órát. A viharok Arkansas, Oklahoma, Kentucky és Alabama államokat is érintették. Texasban a pusztító viharok és tornádók legalább hét ember halálát okozták, valamint több mint 100-an megsérültek.

Mindeközben Texas déli részére a jövő hétre már tikkasztó hőséget jósolnak az időjárás-előrejelzések: a hőmérők akkor 46 fokot is mutathatnak majd.