Teslák és más autók könnyen feltörhetők egy egyszerű eszközzel

A kulcsnélküli nyitási rendszerek kiberbiztonsági kockázataira hívta fel a figyelmet egy friss teszt, amely során a GoGoByte cég több autó, köztük egy Tesla rendszerét is sikeresen feltörte egy olcsó eszközzel.

A modern autók egyik legkényelmesebb funkciója a kulcsnélküli nyitás, azonban a Totalcar cikke szerint ez a technológia jelentős kiberbiztonsági kockázatokat is rejt magában. A rádiójelekkel kommunikáló autók és kulcsok jelei könnyedén befoghatók és kijátszhatók, még az ultraszélessávú rendszereket használó modern autóknál is, amelyeket biztonságosnak hirdetnek.

A GoGoByte által végzett teszt során egy olcsó eszközzel könnyen kijátszható volt a rendszer, lehetővé téve a tolvajok számára, hogy kulcs nélkül, a tulajdonos közelében sem tartózkodva nyissák ki az autókat. A módszer lényege, hogy a tolvajok megfigyelik az autó tulajdonosát, majd az egyikük megközelíti őt, és egy speciális eszközzel befogja a kulcs által kibocsátott jelet, amit továbbítanak a másik tolvajnak, aki az autó mellett áll.

A teszt során három autót próbáltak ki, és mindegyiket sikerült feltörni. Az egyik autó egy Tesla volt, a többi két autó márkáját még nem hozták nyilvánosságra, mivel a gyártókkal folyamatban vannak a tárgyalások. Jun Li, a GoGoByte alapítója szerint a tesztek célja az volt, hogy felhívják a gyártók és tulajdonosok figyelmét a potenciális veszélyekre. Li szerint a Tesla képes lesz megoldani ezt a problémát, mivel rendelkeznek a szükséges technológiával és erőforrásokkal.