Szijjártó Péter nem válaszol a kínai rendőrök és az arcfelismerő kamerák ügyében

A kormánypárti többségű Országgyűlés Külügyi Bizottsága nem támogatta az ellenzéki kezdeményezést, amely Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter meghallgatását célozta a kínai rendőrök magyarországi tevékenységével és az arcfelismerő kamerák telepítésével kapcsolatban.

Az ellenzék szerette volna Szijjártó Pétert szembesíteni a Magyarországon járőröző kínai rendőrökkel és az arcfelismerős térfigyelő kamerák telepítésével kapcsolatos kérdésekkel az Országgyűlés külügyi bizottságában. Azonban a bizottság kormánypárti többsége a keddi ülésen leszavazta a meghallgatást célzó javaslatot.

Németh Zsolt, a testület fideszes elnöke a hvg.hu információi szerint úgy nyilatkozott, hogy a meghallgatás nem indokolt, mivel a miniszter ősszel éves beszámolót tart a testület előtt.

A VSquare információi szerint Hszi Csin-ping kínai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök májusi találkozóján egyezhettek meg a MI-funkciókkal ellátott, akár arcfelismerő szoftverrel is felszerelt térfigyelők magyarországi telepítéséről. Szijjártó Péter azonban cáfolta ezt, "klasszikus álhírterjesztésnek" nevezve az állítást.

A külügyminiszter korábban hasonlóan reagált a külügyi rendszert ért orosz hekkertámadásra is, amit "kampányhazugságnak" tituláltak, de később kiderült, hogy a támadás valóban megtörtént. A Telex újságírói nehezen tudnak Szijjártótól a témában érdemben kérdezni, mivel egy alkalommal a miniszter nyilvános programját zártkörűvé minősítették át, majd a rendőrség a Telex stábját a kamerájuk gyártási számának ellenőrzésével hárította el.

A Magyarországra érkező kínai rendőrökkel kapcsolatban Pintér Sándor belügyminiszter és Orbán Viktor már februárban megállapodást kötött a kínai közbiztonsági miniszterrel. A hivatalos közlés szerint a kínai rendőrök magyar kollégáikkal együtt járőröznének a turisztikailag frekventált területeken, és önálló intézkedési joguk nem lenne.

Ennek ellenére a terv ellenérzéseket váltott ki, mivel Kína illegális rendőrőrsök nemzetközi hálózatát működteti, és Budapesten is vannak ilyen állomások, amelyeket jogvédők a kínai rendőrség kihelyezett irodáinak tartanak, amelyek a diaszpóra vegzálására használhatók. A Momentum képviselője, Tompos Márton a Szuverenitásvédelmi Hivatalt is megkérdezte a kínai rendőrök jelentette esetleges kockázatokról, de a Lánczi Tamás vezette szervezet szerint felesleges aggódni, mivel a kínai rendőrök önállóan nem intézkedhetnek. Az Európai Bizottság azonban aggódik a kínai rendőrök jelenléte miatt, ami akár újabb jogállamisági eljáráshoz is vezethet.