Szijjártó Péter elutasítja a kötelező európai sorozás gondolatát

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentette, hogy a kötelező európai sorozás gondolatát határozottan el kell utasítani, és nem fogják magyar fiatalokat az ukrajnai harcokba kényszeríteni.

Szijjártó Péter kedden Nagykőrösön, egy kampányeseményen beszélt az európai sorozásról és az orosz-ukrán háborúról. Hangsúlyozta, hogy a magyar fiatalokat nem fogják az ukrajnai frontra küldeni, és ezt a szándékot világossá kell tenni.

A miniszter említést tett arról is, hogy az uniós külügyi tanács előző napi ülésén több kollégája támogatta Emmanuel Macron francia elnök javaslatát, amely szerint európai katonákat is lehetne Ukrajnába küldeni.

Szijjártó Péter a kötelező sorozás ötletére is kitért, megjegyezve, hogy az ukrán hadsereg jelentős emberveszteségeket szenved, és a helyi hatóságok megpróbálják megakadályozni a menekülő embereket az ország elhagyásában, ami olyan jelenetekhez vezetett az ukrán-magyar határon, amelyeket a miniszter szerint a kommunista NDK-ban lehetett utoljára látni.

A külügyminiszter szerint számos európai politikus belelovalta magát a háborús hangulatba, és azt az érzetet próbálják kelteni, hogy ez Európa háborúja is, de szerinte ez nem igaz, mivel csak Ukrajnát támadták meg, amit Magyarország elítél.

Szijjártó Péter hozzátette, hogy Oroszország nukleáris szuperhatalom, és nem lehet hagyományos fegyverekkel legyőzni. Kiemelte, hogy az ukránok nem tudtak katonai sikereket elérni a frontokon, és a fegyverszállítások csak további pusztítást és áldozatokat eredményeznek. A miniszter szerint a diplomáciai rendezés hozhat megoldást, és a kérdés csak az, hogy mikor kezdődhetnek meg a béketárgyalások.

Orbán Viktor miniszterelnök is megosztotta véleményét a kötelező sorozásról, kifejezve aggodalmát egy Weber nevű néppárti politikus javaslata miatt, amely szerint szükség lenne európai sorozásra.