Szijjártó Péter szerdán Belaruszba utazik

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter május 29-én munkalátogatásra Belaruszba utazik, ahol Szergej Alejinik belorusz külügyminiszterrel közösen elnököl a gazdasági együttműködéssel foglalkozó belorusz-magyar kormányközi bizottság 12. ülésén.

A belarusz külügyminisztérium sajtószolgálata a BelTA hírügynökséggel közölte, hogy a megbeszélések során számos kereskedelmi, gazdasági és beruházási kérdés kerül megvitatásra. A tárgyalások középpontjában az energia, a mezőgazdaság, az ipari együttműködés, az egészségügy, a gyógyszeripar, az építőipar, a sport, a turizmus, az oktatás és a tudomány területén folytatott együttműködés áll majd. A bizottság ülése előtt munkacsoportok üléseznek, hogy előkészítsék a tárgyalásokat.

A látogatás részeként egy üzleti fórumot is terveznek, amelyet a két külügyminiszter, Szijjártó Péter és Szergej Alejinik együtt nyitnak meg. Emellett a két miniszter négyszemközti megbeszélést és találkozót is tart a delegációk részvételével.

Szijjártó Péter legutóbb februárban járt Minszkben, annak ellenére, hogy az EU a lehető leghatározottabban elítélte Belarusz részvételét „az Ukrajnával szemben provokáció nélkül indított, indokolatlan orosz katonai agresszióban”. Korábban, tavaly októberben is Minszkben járt, ahol az Eurázsiai Biztonsági Konferencia megnyitóján vett részt, és ott találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is. Akkor a magyar külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az orosz–ukrán konfliktusnak nincs megoldása a harctéren, csak a tárgyalóasztalnál.

Szjarhej Alejnyik belorusz külügyminiszter tavaly áprilisban tett látogatást Magyarországra, amely kapcsán Szijjártó Péter a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta, különös tekintettel az ukrajnai helyzetre.

Szijjártó Péter korábbi belorusz látogatása, amelyet tavaly februárban tett, az Európai Parlament kritikáját váltotta ki, mivel állásfoglalásuk szerint a látogatás ellentétes volt az orosz agresszió elleni uniós politikával. A magyar külügy ezidáig nem számolt be arról, hogy Szijjártó Péter Belaruszba készül.