Robert Fico állapota javulóban

Lassan, de biztosan javul Robert Fico szlovák miniszterelnök egészségi állapota, aki jelenleg a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórházban lábadozik.

A kórház és a Szlovák Köztársaság Kormányhivatalának sajtó- és információs osztálya szerint a miniszterelnök állapota fokozatosan javul. "Bízunk benne, hogy folytatódik a felépülése, és napról napra javulni fog," hangzott el a besztercebányai intézménytől, valamint a kormányhivatal is megerősítette, hogy a pozitív folyamat minden nap folytatódni fog. Robert Fico már közel két hete van kórházi kezelés alatt, és egyelőre nem tervezik Pozsonyba szállítását.

A politikust május 15-én lőtte meg Juraj Cintula, egy 71 éves férfi, a nyitrabányai kihelyezett kormányülés után. A támadás során négy lövést adott le rá, és a merényletet követően mentőhelikopterrel szállították a közép-szlovákiai egészségügyi intézménybe. A szociáldemokrata Smer politikusa sokáig életveszélyes állapotban volt a támadást követően, többször kellett műteni. A korábbi információk alapján Fico az év végére épülhet fel. Arról egyelőre továbbra sincs hír, hogy a kormányfőt egy másik kórházba szállítanák át, korábban egy pozsonyi egészségügyi intézményről lehetett hallani.

Közben a TASR közszolgálati hírügynökség jelentése szerint Juraj Blanár külügyminiszter megerősítette, hogy ő fogja helyettesíteni Robert Ficót az ukrajnai helyzettel kapcsolatban júniusban, Svájcban rendezendő konferencián. A rendezvényen az eredeti tervek szerint Szlovákiát Fico képviselte volna, aki korábban határozottan leszögezte: bármit kérjenek is tőlük, az biztos, hogy egyetlen szlovák katona sem fogja átlépni a szlovák-ukrán határt. A pozsonyi külügyi tárca korábbi közlésében rámutatott: aktívan részt vesznek a konferencián, és a békés megoldás mellett állnak majd ki.

Az 59 éves szlovák kormányfő ellen május 15-én, a pozsonyi kabinet Nyitrabányán (Handlová) tartott kihelyezett ülése után követtek el fegyveres merényletet. Az elkövetőt, a 71 éves, lévai Juraj Cintulát, aki négy lövéssel sebesítette meg a kormányfőt, a helyszínen őrizetbe vették, majd később a bazini (Pezinok) székhelyű különleges bíróság előre megfontolt gyilkossági kísérlet vádjával letartóztatásba helyezte. Cintula vallomásában azzal indokolta tettét, hogy nem ért egyet a kormány politikájával, ezen belül azzal sem, hogy Robert Fico és kormánya folytatólagosan elutasítja, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának. A szlovák hatóságok korábbi közlése szerint vizsgálják, hogy az elkövetőnek voltak-e bűntársai, amit Matus Sutaj Estok szlovák belügyminiszter "valószínűbb forgatókönyvnek" nevezett.

A merényletet követő időszakban - főként kormányzati politikusok részéről - számos bírálat érte a progresszív-liberális szlovák sajtót a kormánypolitikusokkal szembeni - az államfőválasztást követően felerősödött - hangulatkeltés miatt. Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes ezzel kapcsolatban hétfőn közzétett videóbejegyzésében ismételten bírálta a progresszív-liberális szlovák sajtót, rámutatva: az két héttel a kormányfő ellen elkövetett merénylet után is folytatja "kitalált történetét a rossz politikusokról és a szent újságírókról", amivel tovább gerjeszti a társadalmat megosztó gyűlölködést.