Visegrádi ásatáson előkerült Mátyás király reneszánsz oltárdarabjai és emberi maradványok

Lenyűgöző régészeti felfedezésre bukkantak Visegrádon, ahol Hunyadi Mátyás király megrendelésére készült reneszánsz oltárdarabok és emberi maradványok kerültek napvilágra.

A Visegrádi ásatások során a régészek a Zsigmond király által alapított ferences kolostor templomának maradványaira bukkantak, amely a palotával szomszédos volt. A Mátyás Király Múzeum által közzétett információk szerint az ásatás első szakaszában több mint száz darab későgótikus boltozati bordát tártak fel, amelyek alatt a templom gótikus ablakainak kő- és üvegtöredékei, valamint fehérmárványból faragott reneszánsz szobortöredékek és kerubokat ábrázoló szoborkonzolok rejtőztek.

Ezek az oltárdarabok különleges jelentőséggel bírnak, mivel Magyarországon korábban nem kerültek elő hasonló minőségű és állapotú itáliai reneszánsz szobrok. Ráadásul az alkotó személye is ismert: a műtárgyakat a firenzei quattrocento szobrászat kiemelkedő alakja, Benedetto da Maiano készítette az 1480-as években.

A török hódítás során pusztult el az épület, amelynek falai és boltozatai a rombolások előtt dőltek össze. Visegrád 1544-ben került török kézre, és az oltár is e háborúk során veszett oda.

A felfedezett tárgyakról készült videót a Pazirik Studio készítette, amelyben a leletek számos szögből megtekinthetők. A leleteket egyelőre csak fotókon lehet megtekinteni, élőben majd akkor lesz lehetséges, ha a feltáró műveletek véget érnek.

A Visegrád Reneszánsza fejlesztési program keretében folyó ásatások során nem csak művészeti kincsekre, hanem emberi maradványokra is rábukkantak. Egy teniszpálya alatt talált kripta beomlott boltozatai alatt három meggyilkolt ember csontvázára bukkantak, akik 20-25 év körüliek voltak és erőszakos halált haltak. A nő koponyáján egy vágást fedeztek fel, és a rétegben rengeteg szétlapult puskagolyó is volt, ami arra utal, hogy a templomon belül harc lehetett, amely során többen életüket vesztették.

A régészeti feltárások során előkerült már egy 700 éves, aranyozott ruhakapocs pár is, amely minden bizonnyal I. Károly Róbert hitvesének, Piaszt Erzsébet királynénak a tulajdona lehetett.

(Borítókép: Tövissi Bence / Index)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.

Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport