Putyin Kínát védi az amerikai kritikák ellen

Vlagyimir Putyin orosz elnök elutasította Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter aggályait a kínai túltermelés világgazdaságra gyakorolt hatásáról, és állítja, hogy a piac magától kiegyensúlyozódik.

Janet Yellen, az amerikai elnök, Joe Biden kabinetjének egyik kulcsfigurája, nyilvánosan fejezte ki aggodalmát amiatt, hogy Kína, a világ egyik vezető gyártóhatalma, jelentős mértékben túltermeli az elektromos járműveket, napelemeket, félvezetőket és más stratégiai árucikkeket, ami dömpinget generál. Yellen már európai kollégáit is felszólította korábban, hogy csatlakozzanak a Kína elleni fellépéshez, hogy sikerüljön visszaszorítani a dömpinget.

Vlagyimir Putyin azonban más nézőpontot képvisel. Oroszország elnöke és Kína közeli szövetségese úgy véli, hogy a piaci mechanizmusok képesek önmagukat egyensúlyba hozni anélkül, hogy komolyabb beavatkozásra lenne szükség.

Kína jelentős állami támogatásokkal duzzasztotta fel ipari kapacitásait a stratégiai területen, ezzel akarva globális piaci részesedését növelni. A kínai autóipari dömpinggel szemben már az Európai Unió is védővámokat fontolgat.

Kína Oroszország legfontosabb kereskedelmi partnerévé vált, miután a háború és a szankciók következtében a Nyugat és Oroszország közti kereskedelem gyakorlatilag elapadt.