Putyin: az ukrán hadsereg nem képes megfordítani a háború menetét

Az ukrán hadsereg nem képes megfordítani a háború menetét, és minél több kísérletet tesz erre, annál nagyobb veszteségeket fog elszenvedni - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök újságíróknak kedden Taskentben.

"Nem sikerül áttörést elérniük a csatatéren. És minél több lesz a kísérlet, annál nagyobb lesz a veszteség, és a veszteségek messze nem az ukrán fegyveres erők javára szólnak" - mondta Putyin. Hozzátette, hogy Ukrajna problémája és tragédiája abban rejlik, hogy nem tekintik sajátjuknak az embereket, és nem védik az ukrán nép érdekeit. "Remélem, hogy az emberek végül ezt meg fogják érezni" - tette hozzá az elnök.

Putyin szerint a NATO-országoknak tudatában kellene lenniük annak, hogy milyen következményekkel járhat, ha Ukrajnát engedélyezik nyugati fegyverekkel Oroszország nemzetközileg elismert területére csapásokat mérni. "Ez komoly dolog. Mi természetesen a legélesebb figyelemmel követjük, nézzük" - mondta a szövetségen belüli vitáról.

Az orosz elnök arra figyelmeztetett, hogy ha az ukrán fegyveres erők nagy hatótávolságú fegyvereket vetnek be, Moszkvának újabb döntést kell hoznia az ütköző övezet ügyében. "Hiszen talán egy hónappal ezelőtt bejelentettem: ha továbbra is (orosz területen lévő) lakónegyedeket támadnak, akkor kénytelenek leszünk egy biztonsági övezetet létrehozni. Mi erre tértünk át" - magyarázta Putyin.

Oroszország tudomására jutott, hogy nyugati kiképzők zsoldosoknak álcázva nyugati fegyverzeteket szolgálnak ki Ukrajnában, és Putyin szerint "egyre nehezebben tudják eltitkolni" az elszenvedett veszteségeket. Az elnök kijelentette, hogy a nyugati katonák, ha megjelennek Ukrajnában, szintén az orosz fegyveres erők célterületén lesznek. "Továbbra is azt fogjuk tenni, amit jónak látunk. Függetlenül attól, hogy ki található ukrán területen" - fogalmazott.

Putyin "képtelenségnek" és "ostobaságnak" nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint a külföldi haderő célja az ukrán hadsereg tehermentesítése lenne. Meggyőződését fejezte ki, hogy a lengyel katonai kontingensek nem fogják elhagyni Ukrajnát. "Ha az európai országok néhány kontingense a lengyelekkel együtt bevonul, akkor a többiek távoznak majd, de a lengyelek soha" - vélekedett az orosz államfő.

Végül Putyin megjegyezte, hogy Oroszországnak nincs válasza arra a kérdésre, hogy részt vegyen-e bármilyen Ukrajnával kapcsolatos konferencián, mivel nem világos számára, hogy miről lesz ott szó. Emlékeztetett arra, hogy Moszkva soha nem utasította vissza a Kijevvel folytatandó tárgyalásokat, ellentétben az ukrán féllel. "Oroszország találna megoldást Ukrajnával, ha olyan emberek irányítanák, akiket a nemzeti érdekek vezérelnek" - mondta.

Az Egyesült Államokat Putyin birodalminak minősítette, amely szerinte megfélemlít más országokat, miközben az amerikai elit ezt a státust meg akarja őrizni és hangsúlyossá tenni. "Az Egyesült Államokban sokaknak ez nem tetszik, sokan nem akarnak birodalom lenni, és ennek a terhét cipelni" - zárta szavait Vlagyimir Putyin.

A Taskentben tett látogatása során Putyin bejelentette, hogy az orosz Roszatom vállalat exportálni kezdte a kis moduláris atomreaktor technológiáját, amelynek első megállapodását Üzbegisztánnal kötötték meg. Az üzbegisztáni atomerőmű építéséről szóló korábbi kormányközi megállapodást módosították, és egy hat blokkból álló, 330 MW-os összkapacitású erőmű épül fel a következő években a sarkvidéki atomjégtörő hajókon már kipróbált RITM-200N reaktor technológiájával. Az Üzbegisztán középső részén, Jizzax tartományban megvalósuló projekt fővállalkozója a Roszatom, és az üzbég vállalatok is bekapcsolódnak majd a kivitelezésbe.

"A Roszatom globális vezető szerepét jelzi, hogy megszületett az első exportszerződés egy kis teljesítményű orosz moduláris atomerőmű építéséről. Ez nem egy előszerződés, idén nyáron már el is kezdjük az építést" – hangsúlyozta Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója.

Az Üzbegisztánban 2050-re várhatóan megkétszereződő energiaigény kielégítésére az orosz-üzbég együttműködés keretében megvalósuló atomerőmű a megújuló energiaforrások mellett alaperőműként fog szolgálni. A Roszatom kiemeli, hogy a kis teljesítményű moduláris atomerőművek magas gazdasági hatékonysággal és a legmagasabb szintű biztonsággal rendelkeznek, többszintű biztonsági rendszerek és mérnöki gátak garantálják a biztonságos működést.