Pintér Sándor volt üzlettársai 9 milliárd forintot vettek ki a biztonsági cégükből

A Civil Biztonsági Zrt., melyben egykor Pintér Sándor belügyminiszter is tulajdonos volt, jelentős bevételre tett szert az állami megbízásoknak köszönhetően, és a tulajdonosok összesen 25 milliárd forintot vettek ki a cégből 2022-ben és 2023-ban.

A magyar államnak több megbízható és stabil partnere van a vagyon- és személyi védelem területén, köztük a Civil Biztonsági Zrt., amely szinte hibátlanul működik és rendszeres állami megbízásoknak köszönhetően évről évre növekvő bevételt ér el. Az előző évi 26,3 milliárd forint után tavaly 28 milliárd forintos bevételt realizáltak, melynek döntő része a biztonsági szolgáltatási tevékenységből származott.

A kiadások is emelkedtek, főként az anyagjellegű kiadások terén, amelyek között jelentős tételt képviseltek a bérleti díjak, ügyviteli szolgáltatások, licencdíjak, valamint az üzemeltetési és support költségek. A személyi jellegű kiadások növekedése a béremelésből adódhat, hiszen a dolgozói létszám csökkenése ellenére az átlagos havi bruttó bér 467 ezer forintról 522 ezer forintra nőtt.

A Civil Biztonsági Zrt. a leánycégektől kapott osztalékként 8,9 milliárd forintot, ami jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a cég 10,1 milliárd forintos profittal zárja a tavalyi évet. A Civil Értéklogisztika Zrt.-től 800 millió forintos osztalék érkezett, de a többi leányvállalat részéről még nem minden beszámoló vált nyilvánossá.

A tulajdonosok a közgyűlésen úgy határoztak, hogy 9 milliárd forintot kifizetnek maguknak, így 2022-ben és 2023-ban összesen 25 milliárd forintot vettek ki a cégből. A cég hivatalos tulajdonosa a Prostasia Zrt., amely Tölgyesi Vilmos és Szabó Péter nevén van, utóbbi jelenleg is Pintér Sándor bizalmasának számít. Szabó korábban rendőr dandártábornok volt, a belső elhárítás vezetője, de ittas vezetés miatt indult ellene eljárás, amiért menesztették.