Oroszország cáfolja a béketárgyalásokról szóló pletykákat

Cáfolta Oroszország, hogy béketárgyalásokat terveznek Szaúd-Arábiában az ukrajnai konfliktus kapcsán. Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő hangsúlyozta, hogy jelenleg semmilyen egyeztetés nem folyik a témában.

A Kreml-szóvivő a Bloomberg cikkére utalt, amely szerint az Európai Unió újabb békekonferenciát szeretne szervezni, ezúttal Oroszország részvételével. Ez a lépés a svájci konferencia után merült fel, amelyet a szóvivő "kvázi értelmetlennek" nevezett.

Svájcban tervezett békekonferencia június 15-16-án kerül megrendezésre, azonban Oroszország már jelezte, hogy nem vesz részt rajta. Emellett felmerült, hogy Kína is távol maradhat a konferenciától.

Eközben Ukrajnában a politikai vezetés is megerősítette álláspontját a konfliktus idejére. Az ukrán parlament elnöke, Ruszlan Sztefancsuk kijelentette, hogy Volodimir Zelenszkij marad Ukrajna államfője a hadiállapot végéig. Ez a kijelentés válasz volt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, aki üzbegisztáni látogatása során arról beszélt, hogy az ukrán elnök mandátuma már lejárt. Sztefancsuk hangsúlyozta, hogy Ukrajna alkotmányának 108. cikk 1. pontja szerint az elnök addig tölti be jogkörét, amíg Ukrajna újonnan megválasztott elnöke hivatalba nem lép, és ezt a demokratikus társadalmakban folytonosságnak nevezik, ellentétben az orosz gyakorlattal, ahol Putyin "életre szóló" államfőként funkcionál. Sztefancsuk továbbá kritizálta az orosz narratívákat, amelyek szerinte kiszámíthatók és értelmetlenek, és felhívta az oroszok figyelmét saját alkotmányuk 79.1. cikkére, amely a nemzetközi béke és biztonság fenntartásáról szól.

Az Ukrajinszka Pravda az orosz elnök taskenti nyilatkozatáról szóló beszámolójában azt írta, hogy Putyin az ukrán alkotmány 111. cikkére hivatkozott, alátámasztandó azt a véleményét, miszerint Zelenszkij már nem legitim elnök. "Ukrajna alkotmányának 111. cikke azt mondja ki, hogy ebben az esetben (az elnökválasztás elmaradása esetén) a legfelsőbb hatalom, tulajdonképpen az elnöki jogkörök a parlament elnökére szállnak át" - idézte az orosz elnököt a hírportál. A 111. cikk valójában azt mondja ki, hogy Ukrajna elnökét az ukrán parlament alkotmányos felelősségre vonással (impeachment) eltávolíthatja hivatalából, ha hazaárulást vagy más bűncselekményt követ el - mutatott rá a hírportál.