Ukrajna állítólag mérgező anyagok bevetésére készül

Az orosz fegyveres erők egyik magas rangú tisztje szerint Ukrajna a mérgező anyagok alkalmazását tervezi a konfliktuszónában. Az orosz védelmi minisztérium hadi sikerekről és ukrán veszteségekről számolt be, miközben az ukrán fél tüzérségi és dróntámadásokat hajtott végre.

Igor Kirillov altábornagy, az orosz fegyveres erők sugár-, vegy- és biológiai védelmi csapatainak vezetője szerint Ukrajna a "különleges hadművelet" területén készül a mérgező anyagok használatának kiterjesztésére. Kirillov állítása szerint az ukrán hadsereg irritáló hatású klórpikrint alkalmaz, gyakran klóracetofenonnal keverve, több településen, beleértve Donyecket és Artyomovszkot (ukránul Bahmut). A klórpikrin a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény 3. tilalmi jegyzékében szerepel, a klóracetofenont pedig zavargások ellen szokták használni.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az orosz erők hatból öt frontszakaszon előrenyomultak, és 14 ukrán ellenrohamot vertek vissza. A hadijelentés szerint az ukrán hadsereg több mint 1750 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan.

A tárca a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között több típusú harcjárművet, repülőgépet, tarackokat, rakétákat és irányított légi bombákat sorolt fel. Ezenkívül az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területekről és az Ukrajnával határos orosz régiók településeiről ukrán tüzérségi és dróntámadásokról érkeztek jelentések.

A "Donyecki Népköztársaság" legfelsőbb bírósága Szerhij Szobkót, az ukrán fegyveres erők egyik alakulatának parancsnokát 27 évi fegyházra ítélte távollétében, emberölés és más bűncselekmények miatt. Az orosz katonai főügyészség az Interfax hírügynökségen keresztül közölte, hogy több mint ezer büntetőügyet indítottak ukrán katonák ellen, akiket 12 évtől életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek.