Oroszország szerint a NATO atomtámadásra készül, míg Lengyelország és a balti államok katonai beavatkozást fontolgatnak

Egyre intenzívebb hadgyakorlatokat folytat a NATO Oroszország határai mellett, és állítólag egy nukleáris csapás kivitelezésére is felkészülnek – állítja Vlagyimir Kulisov tábornok, az FSzB határvédelemért felelős parancsnoka.

A RIA Novosztyi által idézett Kulisov tábornok szerint a NATO tevékenységei között fokozódik a felderítési, harcászati képzési és hadműveleti felkészítés, elsősorban egy Oroszországi Föderáció elleni támadás részleteinek kidolgozására, beleértve egy nukleáris csapás tervét is. Kulisov tábornok hozzátette, hogy az orosz határőrség mindent megtesz az orosz állam védelmében az ellenséges szándékokkal szemben.

Az orosz nukleáris retorika elmúlt napokban történt fokozódása kapcsolatban állhat azzal, hogy Jens Stoltenberg, a NATO-főtitkár arra kérte a szövetséges államokat, hogy engedjék el azt a korlátozást, amely megtiltja Ukrajnának, hogy a nyugati fegyvereket Oroszország területe ellen használják. Stoltenberg szerint ez nem fog NATO-orosz háborúhoz vezetni, és hangsúlyozta, hogy a tagállamoknak egyénileg kell dönteniük erről a kérdésről, mivel a NATO vezetésének nincs hatásköre ebben a döntésben. Ezzel párhuzamosan Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter kijelentette, hogy nem kizárt, hogy Lengyelország a jövőben katonákat fog küldeni Ukrajnába, ami tovább növelheti a feszültséget a régióban. A Der Spiegel információi szerint a balti államok is hasonló lépést fontolgatnak, amennyiben az orosz haderő lendületet vesz és jelentős területet foglal el Ukrajnában.

Sikorski szerint fontos, hogy Oroszországot bizonytalanságban tartsák a lengyel szándékokkal kapcsolatban, ezért nincs végleges döntés a katonai beavatkozásról. A lengyel külügyminiszter korábban már többször is utalt arra, hogy országa nem zárja ki a katonai segítségnyújtást Ukrajnának, és most is hangsúlyozta, hogy „Nem szabad kizárnunk. Hagynunk kell, hogy Putyin elnök találgasson a szándékainkról.” Eközben Ukrajna bejelentette, hogy aláírta azokat a dokumentumokat, amelyek előkészítik francia katonai kiképzők befogadását az ország területére. Emmanuel Macron francia elnök már február 26-án, egy párizsi konferencián megnyitotta az ajtót a NATO-csapatok Ukrajnába küldése előtt, és sugallta, hogy az egyik terület, amelyben a nyugati csapatok segíthetnének, az ukránok ukrajnai kiképzése lenne. Franciaország most készít elő egy ukrajnai tréningmissziót, amelyre Kijev már felhatalmazást adott, és amely lehetővé teszi, hogy a francia kiképzőtisztek ukrán katonai központokba látogassanak.

Oroszország egyre nagyobb teret hódít Ukrajnában, amióta a 2023-as kijevi ellentámadás nem tudott komolyan előretörni a jól beásott orosz csapatok ellen. A mostani orosz előretörést segíti, hogy a kijevi erőket hátráltatják a nyugati fegyver- és lőszerellátás késedelmei, ami elsősorban a sokáig elhúzott amerikai támogatásból fakad. A balti vezetők kritizálták Németországot amiatt, hogy nem engedik a német fegyverek használatát Oroszország területe ellen, ami szerintük fölösleges megkötés, és megkönnyíti az orosz hadsereg munkáját. Németország ellenzi a balti államok és Lengyelország terveit, attól tartva, hogy eszkalációhoz vezetnek, amely világháborús veszélybe sodorhatja Európát. Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell azonban kijelentette, hogy Kijevnek joga van megtámadni oroszországi célpontokat és joga van nyugati fegyvereket használni ezen célpontok elleni támadáshoz. Borrell arra buzdította a tagországokat, hogy "helyezzék egyensúlyba" az eszkalációtól való félelmüket Ukrajna védekezési igényével, és teljesítsék a Kijevnek ígért fegyverszállításokat. Oroszország területének támadását NATO-fegyverekkel már most is engedélyezi több ország, mint például az Egyesült Királyság és a balti államok, míg Németország várhatóan továbbra is tiltani fogja ezt a tevékenységet.