„Ez egy bolond terv” – óriási felháborodás zúdul a torykra a sorkatonaság belengetése miatt

Július 4-én parlamenti választást tartanak az Egyesült Királyságban, ahol a Konzervatív Párt és Rishi Sunak miniszterelnök sorkatonaság újbóli bevezetésére vonatkozó ígérete komoly felháborodást váltott ki.

A The Guardian szerint a választási ígéret, miszerint minden 18. életévét betöltött fiatalnak egy évet a katonaságnál kellene töltenie, vagy önkéntes munkát végeznie, nem talált pozitív fogadtatásra. Az ellenzéki politikusok, a volt katonai vezetők és a korábbi konzervatív politikusok egyaránt őrültségnek tartják a tervet.

Alan West admirális, a haditengerészeti vezérkar egykori főnöke szerint a terv kimerítené a védelmi költségvetést, és alapvetően hülyeségnek nevezte az ötletet. Richard Dannatt, a vezérkar volt főnöke a választási ígéretet választási opportunizmusnak titulálta, és kiemelte, hogy jelentős költségekkel járna az oktatók és az infrastruktúra szempontjából.

Michael Portillo, az egykori védelmi miniszter szerint a bejelentés tovább ronthatja a toryk hírnevét a pénzügyi felelősség terén, és aggodalmát fejezte ki a politika kidolgozásának módja miatt. Andrew Murrison védelmi miniszter korábban kijelentette, hogy a kormány nem tervezi a nemzeti szolgálat újbóli bevezetését, mivel az több kárt okozna, mint hasznot.

John Healey, árnyékvédelmi miniszter szerint a konzervatívok javaslata teljesíthetetlen terv, amely elvonja a figyelmet az elmúlt 14 év védelmi kudarcairól, és kiemelte, hogy a tory miniszterek 2010 óta minden évben elmulasztották a toborzási célokat. Kevan Jones, egykori munkáspárti védelmi miniszter a tervet rosszul átgondolt és költséges választási trükknek nevezte.

Néhány tory képviselő először üdvözölte az ígéretet, de később ők is elismerték, hogy a kommunikáció nem volt megfelelő. A konzervatívok becslései szerint a program az évtized végére évi 2,5 milliárd fontba kerülne. Vasárnap este a konzervatívok bejelentették, hogy felkérnek egy királyi bizottságot a nemzetközi példák tanulmányozására, hogy jobb lehetőségeket kínáljanak a fiataloknak a fegyveres erőknél való teljes munkaidős elhelyezkedésre.

Nigel Farage, a Reform UK tiszteletbeli elnöke a BBC-nek nyilatkozva a javaslatot viccnek és teljesen kivitelezhetetlennek nevezte.