Orbán Viktor kampánystratégiája: csak a saját hívekre koncentrál

Orbán Viktor miniszterelnök a mostani választási kampányban kizárólag a saját híveire összpontosít, és nem törekszik arra, hogy az ingadozó vagy ellenzéki szavazókat meggyőzze. A kormányfő szerint az Európai Parlamenti (EP) választásokon az nyer, aki a saját táborából több embert visz el szavazni, mivel ezeken a választásokon alacsonyabb a részvétel.

Orbán Viktor a választási kampány során több helyen is megosztotta stratégiáját, amely szerint nem érdemes energiát pazarolni az eltévedt bárányokra, azaz azokra, akik nem a Fidesz szavazói. A miniszterelnök Hódmezővásárhelyen is kifejtette, hogy a cél az, hogy a saját híveiket vigyék el szavazni, mivel az EP-választásokon alacsonyabb a részvétel, mint a parlamentin.

A Fidesz előzetes terveit az elmúlt hónapok eseményei, mint az infláció emelkedése, az élelmiszerek drasztikus drágulása és a kegyelmi botrány, megzavarták. Ezek hatására a párt támogatottsága mélypontra süllyedt, és százezrek fordultak el tőle.

Orbán Viktor az elmúlt években inkább az európai és világpolitikában érezte jól magát, de a belpolitikát másokra hagyta. Azonban a választási hajrában úgy érezte, be kell vetnie magát, hogy megerősítse a Fidesz-szavazók elkötelezettségét. A miniszterelnök a kampányban használt kis székét is elővette, és a nemesgörzsönyi magtárban indította be a kampányt.

A kampány során Orbán Viktor főleg a biztos fideszes terepeken mozgott, és ritkán látogatott olyan helyekre, ahol nincs fideszes vezetés. A miniszterelnök a győzelemhez adja a nevét és az arcát, és olyan helyeken kampányol, ahol újrázhat a Fidesz. A főpolgármester-jelöltjét, Szentkirályi Alexandrát is magára hagyta, mivel a felmérések szerint nem fog nyerni.

Orbán Viktor a kampány első felében kerülte azokat a helyeket, ahol a fideszes jelölteknek nagy szükségük lenne a támogatására, de végül mégis elment Hódmezővásárhelyre, ahol a Fidesz újra Grezsa Istvánt indítja, aki korábban alulmaradt Márki-Zay Péterrel szemben. A miniszterelnök nem volt hajlandó kezet fogni Márki-Zay Péterrel, és beszédében sem pazarolt rá szót.

Az idei kampányban Orbán Viktor az EP-választásra fókuszál, és csak Brüsszel elfoglalásáról, a világháború veszélyéről beszél. A kormánytól független sajtó nem kap előzetes tájékoztatást arról, hol bukkan fel a miniszterelnök, de néha beengedik őket az eseményekre. A Fidesznek szüksége van a nyilvánosságra, és több prominens politikus is járja az országot, hogy az EP-választás fontosságáról beszéljen.

Orbán Viktor szerint az igazi kampány az utolsó napokban kezdődik, amikor személyesen kell felkeresni az embereket. A cél, hogy több mint kétmillió embert érjenek el az utolsó hat napban, mert ha erre képesek lesznek, akkor nyerni is fognak.