Önkormányzatok a Lakhatásért pályázat díjazottjai

A Habitat for Humanity Magyarország kihirdette az Önkormányzatok a Lakhatásért pályázat három nyertes települését, melyek Budapestről és 15 vármegyéből érkeztek, és pénzügyi, valamint szakmai támogatást kapnak a lakhatási nehézségek enyhítésére irányuló programjaikhoz.

A Habitat for Humanity Magyarország által 2024 februárjában meghirdetett pályázatra összesen 39 pályázat érkezett be Budapestről és 15 vármegyéből. A pályázat célja az volt, hogy az önkormányzatok bemutassák, milyen hiánypótló intézkedéseket valósítottak meg a lakhatás területén. A díjazottakat egy online esemény keretében ismerték el.

A díjazottak

Józsefváros: antikorrupciós programból lakhatási alap

A 20 ezer főnél nagyobb települések kategóriájában a VIII. kerületi önkormányzat nyerte el a díjat. Pikó András polgármester elmondása szerint a kerületben 201 önkormányzati bérlakást újítottak fel, amire négymilliárd forintot takarítottak meg az antikorrupciós programjukkal. Emellett jelentős lakhatási támogatást is nyújtanak, jelenleg 300 háztartás részesül átlagosan 25 ezer forintos támogatásban. A pályázat keretében a kerület egy kétmillió forintos alapot fordíthat lakásfenntartási és adósságkezelési támogatásra.

Keszthely: kilakoltatás helyett adósságkezelés

A kisvárosok kategóriájában Keszthely városa diadalmaskodott. Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere szerint a városban majdnem 300 önkormányzati lakás található, és az elmúlt öt évben szembesültek azzal, hogy ezek közül mintegy 80 lakhatatlan állapotban van. A város lakhatási támogatást és részletfizetési lehetőséget is biztosít a hátralékrendezéshez. A Habitat a pályázat keretében Keszthelyen nyolc szociális bérlakás nyílászáróit fogja kicserélni, összesen négymillió forint értékben.

Jánoshida: a 2500 fős település tudatos bérlakás-fejlesztéssel

A községek kategóriájában Jánoshida önkormányzata érdemelte ki a legmagasabb pontszámot. Kőszeghy Lea zsűritag, a Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa kiemelte, hogy a település tudatosan növeli a szociális bérlakásállományt. Eszes Béla, Jánoshida polgármestere szerint az elmúlt 8-10 évben sok feladat hárult az önkormányzatra a lakhatás terén. A település munkáját hét és félmillió forint pályázati forrással ismerték el, amelyet a helyi szociális tűzifaprogram fejlesztésére fordíthatnak.

Közös pontok

A díjazott települések között számos hasonlóság figyelhető meg, például a lakóingatlanok rossz állapota és a lakosok bevonása a döntéshozatalba. Rácz Béla zsűritag, a Polgár Alapítvány munkatársa, az 1Magyarország Kezdeményezés társalapítója szerint nagyra értékelték, hogy a díjazott önkormányzatoknál jellemző a lakosok bevonása. Dr. Ürge-Vorsatz Diána, a CEU professzora, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének Alelnöke szerint a méltó lakhatás az ENSZ fenntartható fejlesztési céljainak egyike, és a társadalmi és környezetvédelmi szempontokat nem lehet egymástól elválasztani. A díjazottak is azonosulni tudtak azzal a dilemmával, hogy hosszú távú segítséget nyújtsanak kevesebb háztartásnak, vagy inkább azonnali "tűzoltásra" használják a szűkös forrásokat.