Négyezer bolt zárt be tavaly Magyarországon

2022 második félévében 4000 kiskereskedelmi egység zárt be Magyarországon, ami először csökkentette a boltok számát 100 ezer alá. Két évtizeddel ezelőtt még 37 százalékkal több, 157 ezer üzlet működött az országban.

A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) elnöke, Antalffy Gábor szerint részben érthetetlen a helyzet, mivel a reálbércsökkenés megállt, de a kiskereskedelemben komoly koncentráció figyelhető meg, és a nagy kereskedelmi láncok hálózatfejlesztése megállíthatatlanul halad előre.

A boltok számának csökkenéséhez több tényező is hozzájárulhatott, mint például az online kiskereskedelem térnyerése, a munkaerőhiány, a magasabb fizetések, az elszabaduló energiaárak, a korszerűtlen kisbolthálózat, a növekvő bérleti díjak és a kereslet visszaesése.

Az IPOSZ elnöke, Németh László kiemelte, hogy a nagyobb városokban már alig találhatók élelmiszert árusító kisboltok, mivel a nagy láncokkal való verseny számukra szinte reménytelen. A kisboltok inkább a kistelepüléseken maradtak meg, ahol az idősebb lakosság számára nehézséget jelent a közeli városokba való utazás vásárlás céljából. Németh szerint a kisboltok helyzetét tovább nehezíti a nagykereskedelmi kiszolgálás romlása, ami gyakran kényszeríti őket arra, hogy a nagy láncok üzleteiben vásárolják be az áruikat, ami üzletileg hátrányos pozíciót jelent.