NAV értesítések a mobilunkon: változások a munkaviszonyban

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mobilalkalmazása, a NAV-Mobil 2024 májusától push-üzeneteket fog küldeni a felhasználóknak a biztosítotti jogviszony változásairól, így az érintettek azonnal értesülhetnek, ha munkaviszonyukban változás történik.

A NAV-Mobilban a foglalkoztatási adatok könnyedén ellenőrizhetők, és az alkalmazás automatikusan értesítést küld a biztosítotti jogviszony új bejelentéséről, változásáról, törléséről, szüneteléséről és zárásáról. Az értesítések minden azonosított felhasználó számára megjelennek, kivéve, ha azokat kifejezetten letiltották. Az üzenetek megjelenhetnek a lezárt képernyőn vagy az értesítések között, a felhasználó egyéni beállításaitól függően. Az üzenetre koppintva a jelenlegi jogviszonyok a NAV-Mobilban, a már lezárt jogviszonyok pedig a NAV Ügyfélportálján tekinthetők meg.

Nem érkezik értesítés a felhasználó saját bejelentéseiről, például önálló foglalkoztatás vagy külföldi foglalkoztató nevében tett bejelentés esetén, továbbá a foglalkoztató visszamenőleges bejelentéseiről, a hibás vagy még feldolgozatlan bejelentésekről sem, és akkor sem, ha a felhasználó szünetelteti a NAV-Mobil értesítéseit.

A NAV-Mobil alkalmazás legújabb verziójában az értesítési beállítások automatikusak, de a felhasználók a Beállítások menüpont alatt bármikor módosíthatják ezeket. Az értesítési szolgáltatás a Foglalkoztatási adatok kapcsoló átállításával természetesen bármikor letiltható és engedélyezhető. Az alkalmazás a Google Play és az App Store áruházakból is letölthető, és számos más funkciót is kínál, mint például az adószámla lekérdezése, gépjárműadó befizetése, üzleti partnerek adatainak ellenőrzése, valamint különböző kalkulátorok és adatbázisok segítségével támogatja az adózást.

A felhasználókat lépésről lépésre tájékoztató is segíti a foglalkoztatási adatok lekérdezésében.