NATO drónfüggöny lehet Putyin új rémálma

Hat Oroszországgal szomszédos NATO-ország összefog, hogy „drónfalat” építsen határaik védelmére – jelentette be Litvánia belügyminisztere.

Az elhúzódó orosz-ukrán háború és a rendszeres orosz drón-fenyegetések következtében hat NATO tagállam – Litvánia, Lettország, Észtország, Lengyelország, Finnország és Norvégia – egyesíti erőit, hogy „drónfalat” építsen határaik erősítésére Oroszországgal szemben a lengyel belügyminiszter bejelentése szerint. A projektben részt vevő hat ország belügyminiszterei május 23-án és 24-én találkoztak a lett fővárosban, Rigában, hogy a biztonsági fenyegetések elleni fellépésre új stratégiát dolgozzanak ki.

A projekt finanszírozását, ütemtervét és technikai vonatkozásait illető részleteket még nem közöltek, de a litván belügyminiszter szerint az uniós források szerepet játszhatnak, és minden országnak eleget kell tennie a megegyezésnek a CNBC értesülései szerint.

Agné Bilotaité litván belügyminiszter hangsúlyozta, hogy a Norvégiától Lengyelországig húzódó drónfal teljesen új koncepció, így a terv véglegesítése még tervezés alatt áll.

Nemcsak fizikai infrastruktúrával, megfigyelőrendszerekkel, hanem drónokkal és egyéb technológiákkal is meg kell erősítenünk határaink védelmét a barátságtalan országok provokációkkal, illetve az embercsempészettel szemben – állította a miniszter.

A rigai találkozón a belügyminiszterek a biztonsági atrocitásokon kívül egyéb, nem katonai fenyegetéseket is megvitattak, például az irányított migráció kérdését. Ez alatt olyan eseteket értünk, amely során egy ország vagy politikai csoport szándékosan ösztönzi a migrációt egy másik ország destabilizálása érdekében, valamint migránsokat használnak fel politikai nyomásgyakorlásra. Ennek egy példája, mikor Oroszország vagy Fehéroroszország okmányokkal nem rendelkező Afrikából és a Közel-Keletről érkező menedékkérők tömegeit küldte át határain.

„Célunk annak biztosítása, hogy Finnországnak hatékony eszközei legyenek az olyan helyzetek kezelésére, amikor az irányított migrációnyomást gyakorol Finnországra” – fogalmazott Mari Rantanen finn belügyminiszter a rendezvényen.