Mihail Fridman perrel fenyegeti Luxemburgot az uniós szankciók miatt

Mihail Fridman, az orosz milliárdos, kártérítést követel Luxemburgtól, és bírósági lépéseket fontolgat, ha nem sikerül megegyezniük a szankciók miatt elszenvedett veszteségeinek megtérítéséről. Fridman az első orosz oligarcha, aki az ukrajnai invázió miatt bevezetett uniós szankciók következtében kártérítést követel, és már sikeresen támadta meg a korlátozások egyes indokait.

A milliárdos egy 1989-ben Belgium, Luxemburg és a Szovjetunió között létrejött szerződésre hivatkozik, amely védelmet nyújt a befektetők vagyonának államosítása és hasonló intézkedések ellen. Fridman esetleges siker esetén jelentős összegű kártérítésre lehet jogosult e szerződés alapján.

Fridman, aki eredetileg Ukrajnából származik és egy évtizede költözött Londonba, óvatosan bírálta az orosz inváziót, majd tavaly visszatért Moszkvába. Jelenleg az Alfa-Bankban lévő részesedésének eladásával igyekszik megszüntetni az uniós szankciók utolsó indokát.

A londoni LetterOne befektetési cégben és az Alfa-Bankban lévő érdekeltségeit luxemburgi eszközökön keresztül tartja, amelyek összértéke 15,8 milliárd dollár. Fridman a szankciók miatt elszenvedett veszteségeiért kártérítést kíván követelni, ha a hat hónapos türelmi idő lejárta után nem sikerül megegyeznie Luxemburggal.

A luxemburgi kormány a Financial Timesnak nyilatkozva tudomásul vette Fridman követelését, de hangsúlyozta, hogy mint uniós tagállam, alkalmazzák az uniós szankciókat, és jelenleg nincs folyamatban jogi eljárás.

Az EU legfelsőbb bírósága a múlt hónapban elutasította Fridman és társa, Petr Aven elleni szankciók egy részét, mondván, nincs elegendő bizonyíték arra, hogy támogatnák az orosz inváziót. Az ítélet csak a 2022 februárja és 2023 márciusa közötti szankciókra vonatkozott, a későbbi időszakot Fridman és Aven külön jogi eljárásban támadja meg.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a mai napon, az orosz határőrség napján, kiemelte az orosz határőrség teljesítményét, és figyelmeztetett, hogy az Oroszország területét támadó terroristák, szabotőrök és fosztogatók kemény megtorlásra számíthatnak Moszkvától. Putyin elnök dicsérte az orosz határőrök elkötelezettségét, akik megállították azokat, akik terrortámadásokat akartak kivitelezni az országban, és hangsúlyozta, hogy az orosz határőrök a jövőben is hasonló elszántsággal fogják védeni az államhatárokat.