Vékonyabb testalkat, gyorsabb berúgás? - itt a magyarázat!

Általánosságban elmondható, hogy egy testesebb embernek, aki ugyanazt issza, mint egy vékonyabb testalkatú, alacsonyabb a BAC-értéke, mivel az alkoholnak nagyobb területen kell eloszlania, azaz lassabban tud berúgni. Az alkohol jobban diffundál az izmokban, mint a zsírban, mivel az izomszöveten nagy mennyiségű vér áramlik át, ami befolyásolja az egyén izom-testzsír arányát és a vércukor-szintet, amely összefüggésben van a bevitt alkohol mennyiségének feldolgozásával.

Valakinek, akinek magasabb a testzsír százaléka, lassabban emelkedik a BAC-szintje, mivel az alkohol a zsírban nem dolgozódik fel olyan könnyen. Ezzel szemben egy vékonyabb egyén esetén az alkohol gyorsabban "vezetődik el" az izomszövetben. Ez a megállapítás a texasi egyetem egyik vizsgálatából származik.

Mi az a BAC?

A BAC, vagyis a véralkoholszint, az alkohol százalékos arányát jelenti a véráramban. Például a 0,10%-os BAC azt jelenti, hogy minden 1000 egységnyi vérben egy rész alkohol található. A szakértők hangsúlyozzák a mértékletesség fontosságát az alkoholfogyasztás során.