Zivatarokra figyelmeztetnek a meteorológusok

Kedden a nyárias időjárás ellenére több helyen is zivatarokra kell számítani, amelyeket helyenként erős szél, esőzések és jégeső is kísérhet. A Dunántúlon a hidegfront hatására alakulnak ki a leginkább zavaró időjárási viszonyok.

A keddi napsütéses időt délután a Dunántúlon záporok és zivatarok szakíthatják meg, amelyeket az északira, illetve északnyugatira forduló szél kísérhet. A hőmérséklet kora reggel 9-16, délután pedig 24-29 fok között alakul, de nyugaton hűvösebb időre kell számítani.

A Tiszántúlon is szakadozik a felhőzet, és a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés várható. A Nyugat-Dunántúlon erőteljesebb gomolyfelhő-képződésre és nagyobb számban záporokra, illetve felhőszakadással kísért zivatarokra lehet számítani, míg keletebbre kevesebb csapadék várható. A Dunántúlon az északnyugati szél délutántól zivataroktól függetlenül is erősödhet, viharos széllökésekkel. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között várható, a nyugati határvidéken ennél hűvösebb is lehet. Késő estére 15 és 21 fok közé csökken a hőmérséklet.

A meteorológiai szolgálat zivatar miatt tizennégy vármegyére adott ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést. A veszélyforrások között villámlás, szélerősödés és jégeső is szerepel. A figyelmeztetés érinti Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, és Tolna vármegyéket.

Szerdán már többségében a Dunától keletre alakulhatnak ki elszórt záporok, zivatarok a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett. Az északnyugati szél többfelé lesz élénk, a Dunántúlon kezdetben erős. A hidegfront nem hoz lehűlést, délutánra ismét 23 és 29 fok közé melegszik a levegő, keleten mérhetjük a magasabb értékeket.

Csütörtökön keleten, valamint a nyugati, délnyugati tájakon már délelőtt előfordulhat eső, zápor, zivatar, késő délután és este pedig a középső területekre is érkezhet csapadék. A záporok, zivatarok mellett többórás napsütésre készülhetünk az ország legnagyobb részén. A nyugatias szél többnyire gyenge, mérsékelt marad, zivatarok környezetében lehetnek erős, viharos lökések. A legmelegebb órákban 24-29 fokot mérhetünk.

Pénteken erős lesz a gomolyfelhő-képződés és többfelé várható zápor, zivatar. Heves zivatarok, zivatarrendszerek is kialakulhatnak, melyeket jégeső, viharos széllökések, felhőszakadás kísérhet. A délies szél többfelé megélénkül, és a csúcshőmérséklet 22-30 fok között valószínű, de akár a 30 fokot is megüthetjük.

A nyárias időjárás továbbra is megmarad

Az Időkép előrejelzése szerint kedden a meleg, fülledt időjárás továbbra is fennmarad, fronthatás nem várható. A magas hőmérséklet légzési nehézségeket, mellkasi panaszokat és szédülést okozhat. Fejfájás, gyulladásos panaszok, fáradékonyság, bágyadtság és alvászavarok is jelentkezhetnek. A szelesebb nyugati tájakon ingerlékenység és nyugtalanság is fokozódhat, valamint a fejfájásos panaszok is erősödhetnek. A záporok és zivatarok környezetében az asztmatikus panaszok is felerősödhetnek, ezért az érintetteknek ajánlott zárt helyen tartózkodniuk. Az UV-sugárzás 11 és 15 óra között erős, sokfelé nagyon erős lesz, ezért a szabadban tartózkodóknak ajánlott a bőrük megfelelő védelméről gondoskodni.