Meteoritkeresés Staffordshire-ben

A közép-angliai Staffordshire megye lakóit arra kérik a szakértők, hogy legyenek figyelemmel a sötét, fényes, feltűnő megjelenésű kövekre, mivel a területen meteoritok érkezhettek a közelmúltban. A BBC szerint az UK Fireball Alliance (UKFAll) megfigyelései alapján május 6-án, kora reggel egy tűzgömb törmeléket hagyhatott maga után Blythe Bridge és Uttoxeter környékén.

A helyi lakosokat arra kérik a kutatók, hogy amennyiben meteoritra találnak, tartózkodjanak attól, hogy megérintsék azt. A régió mezőit már több egyetemi csapat is átvizsgálta, de eddig nem bukkantak űrkőzetekre.

Az UKFAll becslései szerint egy körülbelül 500 grammos, 5-10 centiméter átmérőjű, fekete vagy barna színű, üvegszerű felületű meteorit landolhatott Stoke-on-Trent délkeleti részén. Dr. Ashley King azt reméli, hogy a meteoritot valaki megtalálja, de hangsúlyozza a keresés során tanúsítandó óvatosságot. Kiemelte, hogy senki ne vállaljon kockázatot, és ne lépjen be tiltott területekre.

A szakértők arra ösztönzik az embereket, hogy amennyiben potenciális meteoritra bukkannak, vegyék fel a kapcsolatot az UK Fireball Alliance-szel vagy a londoni Természettudományi Múzeummal. A meteoritok szennyeződésének elkerülése végett fontos, hogy ne érintsék meg azokat puszta kézzel. A lehetséges űrkőzeteket inkább alumíniumfóliába vagy tiszta, száraz szendvicses zacskóba kell helyezni.