A lengyel szamóca árának rejtélye

Már-már érthetetlen mélységekben van a szamóca ára Lengyelországban, ahol a piaci árak vasárnap délután mélypontot értek el, és az ipari szamóca felvásárlási árával megegyező szintre süllyedtek.

Lengyelországban a szamóca ára olyan mértékben csökkent, hogy a helyi sajtóban "Folytatódik a mészárlás a szamóca piacán" című cikkek jelentek meg. Az árcsökkenés olyan szintet ért el, hogy az étkezési, desszert minőségű gyümölcsök ára az ipari árak szintjére süllyedt. A FruitVeB szerint ez az árcsökkenés a desszertgyümölcs-piac egészére hatással van, és a frissen szedett szamóca árát is erősen csökkenti.

A hétfői nyitáskor a frisspiaci, étkezési szamóca ára Lengyelországban általában 5,00-7,00 PLN/kg (450-630 Ft/kg) között alakult, míg vasárnap délután már 4,00 PLN/kg (360 Ft/kg) körüli áron lehetett szamócát vásárolni. Ez az ár megegyezik a kocsány nélküli ipari szamóca felvásárlási árával, míg a kocsányos szamóca felvásárlási ára 3,00 PLN/kg (270 Ft/kg) volt.

A termelési költségek és az eladási árak közötti ellentmondás is figyelemre méltó. A gazdák szerint az idei termelési költségek meghaladják a 4 PLN/kg (360 Ft/kg) szintet, miközben a jó minőségű szamócáért fizetett ár mindössze 7,00 PLN/kg (630 Ft/kg). A piaci szakértők szerint az árak további csökkentése már nem feltétlenül növeli a keresletet, hiszen a kiskereskedelemben a vásárlók hajlandóak magasabb, 9-10 PLN/kg (810-900 Ft/kg), sőt 12-13 PLN/kg (1080-1170 Ft/kg) körüli áron is megvásárolni a szamócát, ha az jó minőségű.

A városokban, szupermarketekben és az utcai árusoknál magasabb árakon is kelendő a szamóca, ellentétben a piacokkal, ahol az alacsonyabb árak miatt mindenki kénytelen csökkenteni az árait. A szakértők felvetik a kérdést, hogy vajon nem lenne-e jobb a termény felét kétszeres áron eladni, de a gyakorlatban ez nehézkes, mivel mindig akadnak olyan eladók, akik alacsonyabb áron kínálják a termékeiket.

A cikkben nem található információ arról, hogy a lengyel külügyminiszter kijelentése, miszerint nem zárhatják ki, hogy katonai csapatokat küldjenek Ukrajnába, hogyan befolyásolhatja a szamóca piacát vagy árait. Az orosz–ukrán háború gazdasági hatásai széles körben érezhetők, de a szamóca árának jelenlegi mélypontja elsősorban a helyi piaci dinamikák és a termelési költségek, valamint a kereslet-kínálat viszonya miatt alakult ki.