Új gyalogos-átkelőhely az Astoriánál

Megnyílt az új gyalogos-átkelőhely az Astoriánál, amelyet a Budapest Közút valósított meg, így mostantól akadálymentesen és gyorsabban lehet átkelni a Rákóczi úton. A beruházás során egy jelzőlámpás gyalogos-átkelőhely jött létre, amely összeköti a Múzeum körút és a Károly körút járdáit, ezzel megkönnyítve a közlekedést a területen. Az új zebra kiépülésével a főváros több mint 60 éves adósságát törlesztette, és mostantól nem szükséges az aluljáróba lemenni az út túloldalára jutáshoz.

A projekt az április második felében kezdődött, és a kivitelezés során külön figyelmet fordítottak a mozgáskorlátozottak igényeire is. A Rákóczi úton lévő átkelőhelyen süllyesztett szegélyek, taktilis figyelmeztető és tájékoztató jelekkel ellátott burkolat segíti a gyalogosok tájékozódását. Emellett egy új középsziget is épült, amely biztonságosabbá teszi az átkelést.

A közlekedési változások nem érintették a Blaha Lujza tér felé vezető buszmegállót, amely a korábbi helyénél előrébb került, így a közlekedők számára még kényelmesebbé vált az elérhetősége. Az Astoria új zebrája a közösségi költségvetés egyik legnépszerűbb ötlete volt, így a főváros ebből az alapból biztosított rá forrást is.

Karácsony Gergely főpolgármester a gyalogátkelőhelyről szóló posztjában kiemelte, hogy a gyalogosan közlekedő emberek ugyanolyan budapesti polgárok, mint a villamossal, autóval vagy biciklivel közlekedők, és ugyanúgy megérdemlik, hogy akadálymentesen, egyszerűen és kényelmesen a felszínen átjuthassanak egy forgalmas út egyik oldaláról a másikra. Hozzátette: „A város közepén ez alapvető elvárás, a kérdés inkább az, hogy eddig miért űzték a gyalogosokat aluljárókba.”