Az idei európai parlamenti választás jelöltjei Magyarországon

A 2024. június 9-i európai parlamenti választáson Magyarországon tizenegy pártlista közül választhatnak az arra jogosultak. A listavezetők között számos ismert politikus és új arc is található.

A választáson induló pártlisták között megtalálható a Megoldás Mozgalom, LMP, DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek, Második Reformkor, Mindenki Magyarországa Néppárt, Momentum, Fidesz-KDNP, Jobbik-Konzervatívok, Tisza Párt, Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom.

A Megoldás Mozgalom listavezetője, Huszár Viktor közgazdász, biztonság- és védelempolitikai szakértő, a teqball sportág műszaki ötletgazdája, több díjazott innovátor.

Az LMP listavezetője, Ungár Péter az Edinburgh-i Egyetemen és a Közép-Európai Egyetemen tanult, az LMP társelnöke, az Európai Zöld Párt elnökségének tagja, és az országgyűlés legfiatalabb képviselője volt 2018-ban. Mandátumszerzés esetén azonban Schmuck Erzsébet, az LMP másik társelnöke és a Magyar Természetvédők Szövetségének alapító tagja foglalhatja el a helyet.

A DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek közös listájának élén Dobrev Klára áll, aki jogász-közgazdász végzettséggel rendelkezik, a Pénzügyminisztériumban dolgozott, majd a Miniszterelnöki Hivatalban tevékenykedett, és jelenleg a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője.

A Második Reformkor elnöke és listavezetője, Vona Gábor történész, a Jobbik volt elnöke és országgyűlési képviselője. Mandátumszerzés esetén Pekárné Farkas Emese, a párt alelnöke veszi át a helyet.

A Mindenki Magyarországa Néppárt listavezetője, Márki-Zay Péter több diplomával rendelkezik, Hódmezővásárhely polgármestere, és a 2022-es országgyűlési választásokon az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje volt.

A Momentum listáját Donáth Anna vezeti, aki az ELTE-n tanult szociológiát, Amszterdamban folytatta tanulmányait, és a 2019-es európai parlamenti választáson szerzett mandátumot. 2024 januárjában újra a Momentum elnökévé választották.

A Fidesz-KDNP listavezetője Deutsch Tamás, aki jogász, a Fidesz alapító tagja, volt ifjúsági és sportminiszter, és jelenleg európai parlamenti képviselő.

A Jobbik-Konzervatívok listáján Róna Péter, aki az Oxfordi Egyetemen szerzett jogászdiplomát, és a Schroders Bank volt elnök-vezérigazgatója, valamint a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának tagja.

A Tisza Párt listavezetője Magyar Péter, jogász, korábbi igazságügyi miniszter, Varga Judit volt férje, aki ügyvédként és diplomataként is dolgozott.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt listáját Le Marietta vezeti, aki részvételiségi szakértő és urbanista, az MKKP „passzivistája”, és a Massachusetts Institute of Technology (MIT) városi és regionális tudományok programját is elvégezte.

A Mi Hazánk Mozgalom listavezetője Toroczkai László, a pártelnök, aki a MIÉP és a Jobbik volt tagja, és Ásotthalom polgármestere. Mandátumszerzés esetén Borvendég Zsuzsanna, a Magyarságkutató Intézet Történeti Kutatóközpontjának tudományos munkatársa léphet a helyébe.