A Nyíregyházi Állatpark új lakója: a törpevíziló-bébi

A Nyíregyházi Vadaspark büszkén mutatja be legújabb lakóját, egy bájos törpevíziló-borjút, akit már a nagyközönség is megcsodálhat. Másfél hónapos korában a kis nőstény már jól érzi magát, és a Tarzan ösvénye kifutórendszer víziló-bemutató terében tekinthető meg.

A törpevízilók rendkívül ritka és veszélyeztetett fajnak számítanak, hiszen mindössze 2000 egyed él a Nyugat-Afrikai trópusi esőerdőkben. Az erdőirtások, élőhelyek csökkenése és a vadászat miatt a faj fennmaradása komoly veszélyben van, ezért kiemelten fontos a zárt körülmények közötti, koordinált tenyészprogramokban való szaporításuk.

A Nyíregyházi Állatparkban élő törpevíziló tenyészpár 2009 óta van jelen az intézményben. A 25 éves nőstény, Broutille Franciaországból, míg társa, a 17 éves Hamlet Dániából érkezett az Európai Fajmegőrzési Program keretében a SóstóZoo-ba. A pár már ötödik alkalommal örvendeztette meg a parkot utóddal, korábbi borjaik már más állatkertekben találtak otthonra, 2011-ben, 2015-ben, 2017-ben és 2022-ben születtek.

Broutille a mostani borjú esetében is kiváló anyai ösztönöket mutat, naponta négyszer-ötször szoptatja a 190 napos vemhesség után világra jött kicsit. A borjú már hozzászokott a szilárd táplálékhoz is, amely főként szénából, valamint zöldség- és gyümölcsfélékből áll.

A törpevíziló, a nílusi vízilovatól eltérően, az egyik legkésőbb, a 19. század végén felfedezett nagytestű emlősfaj. Rejtett életmódot folytat, félénk, és a fehér ember által nem járt nyugat-afrikai esőerdők mélyén él. Testalkata, szociális viselkedése és életmódja is eltér nagytestű rokonától; magányos életmódot folytat és előszeretettel tartózkodik a szárazföldön, veszély esetén sem a vízbe menekül, hanem a sűrű bozótosba.